Pa sem jih dočakala! To so moje nove najljubše testenine, zato sem jih počastila s prav posebno omak’co – iz čemaža in dimljenega lososa.
Z beljakovinskimi testeninami sem se že pred časom mastila na mojem obisku v tujini, sedaj pa je končno ta čudovit izdelek prišel tudi do nas. Ne morem opisati svojega veselja, ko sem tole našla v spletni trgovini Fitline. Takoj sem se odločila, da naročim kar vse, kar imajo “testeninskega” v ponudbi: beljakovinske testenine, testenine iz čičerike, testenine iz rdeče leče, low carb testenine in low carb tortilje. Tortilje sem že pojedla, ni mi uspelo niti ene jedi poslikati.. to že veliko pove. 😀
Danes bom nekaj besed namenila konkretno testeninam z visoko vsebnostjo beljakovin, s katerimi sem ustvarjala danes. Končno sem našla take, po katerih nisem zaspana zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov. 😉 Tile sicer še vedno vsebujejo določen delež OH (sestavine so: zdrobova moka, grahove/sojine beljakovine, guar gumi, pšenični gluten, jajčne beljakovine), je pa ta precej manjši kot pri navadnih testeninah zaradi višje vsebnosti beljakovin. 30g beljakovin na 100g testenin res ni slabo! 😉 Pred časom sem že kupovala nudle Shirataki iz konjakove moke, ki pa so v primerjavi s temi današnjimi meni osebno popolnoma zanič. Strukturo imajo čisto nenaravno in čudno smrdijo. Res je, da imajo zelo malo OH, ampak vedno imam občutek, kot da jem nekaj umetnega. Pri beljakovinskih testeninah me je najbolj presenetilo prav to, da je struktura popolnoma enaka kot pri navadnih makaronih.
[wp_ad_camp_1]
Uspela sem dobiti dve različni vrsti: prve so iz grahovih in jajčnih beljakovin, druge pa iz sojinih in jajčnih beljakovin. Sama bom kupovala grahove, ker se soji malo izogibam. Sicer sta si obe vrsti po strukturi in okusu zelo podobni.
Testenine sem pripravila z omak’co, za katero idejo mi je že pred časom dala moja bralka Andreja. Jaz sem jo sicer pripravila malce po svoje, saj vseh sestavin nisem imela doma, ampak izpadlo je res odlično. Slučajno sem doma imela še čemaž, ki ga imam zelo rada, a ga ne dobim ravno pogosto. Fant sploh ni opazil, da ne jeva navadnih testenin, ker je struktura popolnoma enaka kot pri navadnih. Res, toplo priporočam. In preden kdo vpraša… ne, nisem plačana, da jih tukaj hvalim. Je pa tako, da z veseljem pohvalim izdelek, ki mi je všeč, še posebej če menim, da ne dobi pozornosti, ki si jo zasluži. 😉
Predlagam, da si recept kar pogledamo.
Beljakovinske sestavine z dimljenim lososom v kremni čemaževi omaki
Sestavine (za 1 ogromno porcijo):
– 100g surovih beljakovinskih testenin (grahove in jajčne beljakovine)
– 100g dimljenega lososa
– 2 mali šalotki
– 1 pest čemaža
– 1 velika bučka
– 70g smetane za kuhanje
– olivno olje
– sol, poper
Priprava:
1. Testenine skuhaš po navodilih.
2. V ponvi na olivnem olju najprej popražiš nasekljani šalotki, dodaš čemaž in bučke ter popražiš in za par minut podušiš, da čemaž spusti aromo. Začiniš s soljo in poprom.
3. Priliješ smetano in ob koncu na hitro dodaš še lososa, da ga samo malo pogreje.
4. Dodaš skuhane testenine in dobro premešaš. Ni hujšega, kot če omak’ca ni enakomerno razporejena 😛
Omako seveda lahko preizkusiš na kateri koli vrsti testenin. Odlično se prileže tudi k njokom. Najboljše pa je to, da je pripravljena res hitro in da je nesramno okusna.
V primeru, da te zanima še ocena za katero drugo vrsto od prej naštetih testenin, mi lahko napišeš v komentarje in z veseljem spišem še kak stavek tudi o drugih.
Ostani v cvetju! Jaz prav uživam v toplem pomladnem sončku.