sladice

Skutina torta z bučo

2. 10. 2015 — by Natasa R1

main

sladice

Skutina torta z bučo

2. 10. 2015 — by Natasa R1

Sladica, ki v sebi skriva obilo vitaminov in mineralov.

Buče, buče in še enkrat buče. Jesen ima res svoj čar. Če tega ne verjameš, te bo v to vsekakor prepričala tale moja skutina torta, oz. cheesecake. Letos sem že konec avgusta vsakič, ko sem se odpravila v trgovino, najprej zavila na sadno-zelenjavni oddelek in preverila, če buče že imajo. POZOR: Če jih še nisi poskusil/a obvezno beri dalje, kajti sledi zgodba o tem, kako sva se s to oranžno gospo spoznali. Torej, bom začela kar od začetka. Nad bučami sem se navdušila natanko pred letom dni, natančneje lansko jesen, ko sem jih tudi prvič v življenju poskusila. Vem, zgodnja sem. Verjetno je bilo krivo to, da sem bila od nekdaj mestni otrok in doma nikoli nismo jedli kaj dosti domače pridelane zelenjave. V bistvu nismo razen solate jedli nobene zelenjave, ampak o tem kdaj drugič. Celo življenje sem buče povezovala samo z ameriškim Halloween-om in niti na kraj pameti mi ni padlo, da bi jih jedla, saj so bile videti precej neužitne. Uuu, kako sem se motila.

Vse skupaj se je začelo s tem, ko sem v jesenskih mesecih na vseh blogih, ki jih spremljam, začela videvati bučne jedi. Vse skupaj se je kmalu preselilo tudi na družabna omrežja, kot sta facebook in instagram. Pumpkin cake, pumpkin spice latte, pumpkin cookies, pumpkin pasta sauce, pumpkin everything! Ta že skoraj čudaška zasvojenost s tem sadežem (ja, menda buča spada med sadeže, to je tudi mene presenetilo) mi kar nekaj časa ni dala miru in neko soboto zjutraj sem se preprosto odločila, da tudi jaz dam buči priložnost. Itak mi ne bo všeč, sem si rekla, zato sem se tudi odločila za juho, s katero ravno zgrešiti ne moreš. O-moj-bog. Rezultat je bil orgazmičen. Dodatne besede niso potrebne. Ali bo slišati čudaško, če priznam, da sem potem celo zimo vsaj dvakrat na teden jedla buče na različne načine? Tako je to pri meni; ko mi je nekaj všeč, lahko to jem vsak dan in to kar dolgo časovno obdobje.

Izmed vseh mojih bučnih jedi so mi daleč najljubše sladice, saj buča že naravno da sladek okus in tako dodatnega sladkorja ali sladila potrebujemo zelo malo. Moram reči, da je bilo mojih poskusov peke z bučo že kar veliko, ampak za tale recept, ki vam ga predstavljam danes, bi se lahko reklo, da je že “next level”, ker je res rezultat več poskusov. Skutina torta je pri meni do sedaj vsebovala posneto skuto ali grški jogurt z 0% maščob, kar pa seveda slabo vpliva na teksturo sladice. Pravo kulinarično razsvetljenje sem doživela, ko sem ugotovila, da kremnost lahko povrne prav to oranžno čudo, ki je že nekaj časa eno mojih najljubših sestavin.

Da ne bom preveč dolgovezila, saj sem na buče očitno čustveno navezana, bo najbolje, da kar pričnem z današnjim receptom. Za torto sem uporabila pekač premera 17cm, ker nisem bila prepričana, če bo sladica uspela. Na koncu mi je bilo žal, da nisem uporabila kar 30cm. Gre za recept, ki je predelava tradicionalnega ameriškega, seveda z nekaj menjavami sestavin. Končni izdelek je tako skoraj brez sladkorja in ima veliko manjšo vsebnost maščob. Jaz jo jem košček po košček, na koncu dneva pa se pretvarjam, da ne opazim, da sem jo sama zmazala polovico. 🙂

SKUTINA TORTA z bučnim presenečenjem

2-21-2

 

Sestavine za skorjico (tortni model 17cm):
– 80g zmletih kosmičev Nestle Fitness ali podobnih
– 20g whey proteinov, okus vanilija (neobvezno)
– 40g deviškega kokosovega olja (Na tem mestu res priporočam uporabo olja in ne navadne kokosove masti za peko. Olje namreč doda okus po kokosu in po njegovi zaslugi se spodnja skorjica kar stopi v ustih, ko je pečena.)

Sestavine za osrednji del:
– 140g ohlajene buče Hokkaido (najbolje je, da jo spečeš v pečici na peki papirju na cca 205 stopinj približno 30-40min)
– 200g posnete skute ali grškega jogurta z manj maščobami
– 100g lahkega kremnega sira
– 100g beljakov
– 10g sladkorja ali 20g sladila Sugarsweet 1:2
– 30g whey proteinov, okus vanilija ALI 30g sladkorja ALI 15g sladila sugarsweet 1:2

Postopek:
1. Pečico segreješ na 150 stopinj.
2. Sestavine za skorjico zmelješ v blenderju, nato z rokami oblikuješ spodnjo plast in jo daš na dno pekača, ki si ga predhodno namastil/a.
3. Zmešaš sestavine za osrednji del. Priporočljivo je, da so vse sestavine sobne temperature (še posebej kremni sir), saj se tako med seboj bolje premešajo.
4. Pečeš cca 40-50 minut, oz. samo toliko časa, da sredica cheesecake-a ne izgleda tekoča. Lahko si pomagaš s testom z zobotrebcem. Pazimo, da ne pečemo predolgo, saj bo v nasprotnem primeru torta suha.

HRANILNE VREDNOSTI (1 kos od 8):
140 kCal
11g OH
6g M
11g B

Upam, da tekne tudi tebi tako kot meni in da morda ravno tale moja skutina torta spodbudi tvoje ustvarjanje z bučami! Slike tvoje izvedbe recepta in morebitni komentarji so zelo dobrodošli!

3-2

[print_link]

  • Sara Zadnik

    Res super recept!buča pride ful dobr not, naslednjič jo bom sigurno še malo več dala 🙂