sladice

Rolada Rafaelo

22. 5. 2016 — by Natasa R0

main

sladice

Rolada Rafaelo

22. 5. 2016 — by Natasa R0

Lahka kokosova rolada, ki po okusu spominja na priljubljene praline Rafaelo. Božanska svežina, ki te ponese v deveta nebesa.

Upam, da si tudi ti ta vikend že užival/a v spomladanskem sončku. Tile lepi dnevi so mi dali navdih, ki sem ga že nekaj tednov iskala, želela sem si namreč spet pripraviti nekaj iz kokosa, saj je to ena izmed boljših sestavin za sladice, še posebej kadar jo kombiniraš z belo čokolado. Tako kot nekateri čokoholiki obožujejo mlečno čokolado pa sem jaz čisto mahnjena na belo. Vem, bela čokolada ni prava čokolada. Mi je popolnoma vseeno, zaradi mene je lahko tudi krompir… belo čokolado naravnost o-bo-žu-jem! Verjetno sem z njo nalezla še fanta, ki pa ima zelo rad Rafaelo. Lahko bi rekla da je tale sladica mešanica najinih najljubših okusov in naju oba navdušuje. Moram pa vseeno priznati, da sva bila sprva oba skeptična do te rolade, saj nihče od naju ne mara suhih sladic. Ne vem, a morda jaz nisem imela sreče, ampak rolade, ki sem jih do sedaj poskusila so večinoma vse bile suhe. No, ne ravno suhe, je pa večini manjkala tista sočnost, ki mi je najbolj všeč pri torticah.

Na sliki je rolada rafaelo.

Rolada je brez sladkorja in ne vsebuje bele moke. D00h. Če paziš na maščobe uporabi low fat izdelke, v nasprotnem primeru pa kar polnomastne. Jaz sem tokrat kar polnomastne in izpadlo je res odlično!

Na sliki je rolada rafaelo.

Rulada ali rolada? SSKJ pravi, da je rolada knjižno, rulada pa pogovorno. Zanimivo, skoraj bi dala roko v ogenj, da se pravilno napiše rulada. 😀

Potrudila sem se, da je rafaelo rolada kar se da enostavna za pripravo in da ne vzame veliko časa. Glede na vložen trud bi se lahko reklo, da se več kot splača. Mogoče nam jo uspe še kaj do jutri prihranit. 😀

Recept pa gre takole:

RAFAELO ROLADA

Na sliki je rolada rafaelo.

Sestavine (za klasičen ploščat pekač 25x35cm):
– 6 celih jajc
– 40g fino mlete kokosove moke, jaz jo kupujem kar pri Malinci. Pozor, kokosova moka ni enako kokos! Več info dobiš na linku, kjer jo lahko tudi kupiš. 😉
– 1 zvrhana žlička indijskega trpotca (psillium)
– ščep soli
– 50g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– 30g stopljene bele čokolade Cavalier
– 1 žlička vanilijeve arome

Polnilo:
– 400g lahkega sira mascarpone ali kremnega sira
– 100g smetane za stepanje
– 100g nastrganega kokosa
– 100 – 120g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2

– nekaj žlic mandljev v lističih
– 40g oblatov za napolitanke (kupljenih) – se dobi v vsaki malo večji trgovini na oddelku za peko

Preliv:
– 80g bele čokolade Cavalier
– 40g smetane za stepanje

Posip:
– mandlji v lističih
– kokos

Postopek:
1. Pečico segreješ na 190 stopinj.
2. Najprej pripraviš biskvit: v eni posodi zmešaš suhe, v drugi pa mokre sestavine (jajc ni treba ločevati). Na koncu jih združiš in vliješ na pekač, ki si ga prej obložil/a s peki papirjem. Pečeš približno 10-12 minut, biskvit se namreč speče kar hitro.
3. Medtem pripraviš polnilo, vse potrebne sestavine (razen oblatov in mandljev) zmešaš z električnim mešalnikom, sladila pa dodaš po občutku, oz. dodajaš do želene sladkosti. Jaz sem ga dala kar 120g 🙂
4. Ko je biskvit spečen ga vzameš iz pečice in čez pekač položiš kuhinjski servet, nato pa pekač obrneš, da se biskvit prevali na krpo. Skupaj s krpo ga zviješ v rolado, da je, medtem ko se ohlaja, že “zrolan”. Na ta način preprečiš, da se ti pozneje pri zvijanju strga. 😉
5. Ko je biskvit popolnoma ohlajen ga nadevaš s polnilom. Na polnilo potreseš še mandlje in nadrobljene oblate. Zakaj oblati? Če se mogoče spomniš, ko ugrizneš v rafaelo nekaj zahrusta. To je ta napolitanka 😉 Zviješ v rolado in preliješ s prelivom. Preliv pripraviš tako, da obe sestavini stopiš na pari. Okrasiš z mandlji v lističih in kokosom. Ko to storiš rolado postaviš v hladilnik vsaj za 1 uro, da se malenkost utrdi.

Iiiiiin pripravljena je na uničenje. A počasi, preden jo poješ napravi še fotko, saj tudi mene zanima, kako ti je uspelo. Moram reči, da ste kar pridni in da veliko pošiljate vaše izdelke in razmišljam, da bi v kratkem pripravila en lep kolaž 😀 Ne pozabi tudi na hashtag #pekoholik, da te bom lažje našla. 😉

Če ti po vsem tem kokosa še ni dovolj… potem moraš nujno preizkusiti še mojo torto Rafaelo, ki je še vedno moj daleč najljubši recept <3 Najdeš jo TUKAJ.

Uživaj še v zadnjih uricah vikenda!
Na sliki je rolada rafaelo.