sladice

Rafaelo torta

10. 9. 2015 — by Natasa R2

main

sladice

Rafaelo torta

10. 9. 2015 — by Natasa R2

Torta z okusom po Rafaelu, ki je brez sladkorja, low carb in ima visoko vrednost beljakovin.

Ker moj fant obožuje Rafaelo, sem se odločila, da mu za rojstni dan pripravim Rafaelo torto. Recept zanjo sem našla na internetu in je bil precej klasičen, torej vseboval je navadno moko, sladkor itd., vendar moram priznati, da je bila torta res okusna. Že ob pripravi se mi je porodila ideja, da bi sestavine malo spremenila in jih priredila po svoje, predvsem zato, da bi bila torta bolj lahka za želodec in bi si jo lahko privoščila tudi ob “navadnih” dneh.

Torta mi še nekaj dni ni dala miru, zato sem se prav kmalu odločila, da poskusim svojo idejo tudi uresničiti. Moja verzija Rafaelo torte je božanska in se po okusu prav nič ne razlikuje od osnovnega recepta! Verjetno gre zahvala tudi izjemnemu sladilu SugarSweet SunStevia, ki je po okusu res enako kot sladkor (https://www.facebook.com/SugarSweet.natural.noncaloric.swee…). Majhne življenjske zmage. Upam, da boste v receptu uživali prav tako, kot sem jaz.

RAFAELO TORTA

Sestavine za biskvit:
– 7 beljakov, stepenih v sneg
– 70g kokosove moke (Cocomi)
– 100g nastrganega kokosa
– 50g sladila SugarSweet 1:2
– 350g grškega jogurta
– 70g whey proteinov (vanilija ali kokos)
– 7g pecilnega praška

Sestavine za kremo:
– 2 instant pudinga vanilija
– 70g sladila SugarSweet 1:2
– 700ml mleka
– 40g masla
– 350g sladke smetane za stepanje
– 70g proteinov (vanilija ali kokos) – neobvezno, če jih ne uporabite, dodajte v puding nekaj več sladila

Postopek:
1. Pečico segrejemo na 170 stopinj.
2. Vse sestavine za biskvit zmešamo v eni posodi in jim na koncu dodamo sneg iz beljakov.
3. Vlijemo v pomaščen pekač za torto premera 26cm in pečemo približno 30 minut na 170 stopinj. Priporočam test z zobotrebcem.
4. Medtem puding in stevio zmešamo z nekaj žlicami mleka, preostalo mleko zavremo in vanj ob počasnem mešanju na manjšem ognju vmešamo puding. Kuhamo po navodilih iz vrečke tako dolgo, da se zgosti (cca 2min).
5. Kremo ohladimo. Ko je ohlajena, ji dodamo stopljeno maslo, nato še sladko smetano, ki smo jo pred tem že stepli skupaj z whey proteini.
6. Na tem mestu imamo dve možnosti. Če se držimo katere koli diete, lahko torto naredimo samo iz dveh plasti; v tem primeru bo imela zelo malo OH (samo približno 12g/kos). Za bolj poln okus in več plasti priporočam uporabo maslenih piškotov, namočenih v mleko. Jaz sem se odločila za srednjo pot; za vmesno plast sem uporabila piškote brez sladkorja Misura (lahko uporabite tudi Piknik ali Bambi), tako da tortica ni bila nič prikrajšana za okus, vseeno pa je ostala nizkokalorična.
7. Biskvit navlažimo z mlekom, nanj naložimo polovico kreme, nato piškote, nato ponovno kremo in torto okrasimo s kokosom, lahko še dodatno s kokosovimi kroglicami, za katere recept najdete tukaj.

Hranilne vrednosti (1 kos od 16):
240 kCal
16g OH
13g M
15g B

[print_link]

  • Tjaša Kuharič

    Jaz sem včeraj za rojstni dan svojemu fantu (tudi on je nor na Rafaelo :)) naredila Rafaelo torto po tvojem receptu in je bila odlična. 🙂 Res je super dobra in super lahka ter prijazna do trebuščka. 🙂 Vsem je bila izjemno všeč in tako sem nam je prvič zgodilo, da je ostala samo četrtinka torte (bilo nas je 8, torto jedcev pa samo 6 ;)). Fantastična predelava oziroma je meni še boljša kot kakšna Rafaleo torta s klasičnimi sestavinami (navadno belo moko…itd.). Hvala, ker deliš z nami svoje odlične recepte! Jaz že komaj čakam, da bom imela čas, da naredim Panna cotto po tvojem receptu. 🙂

    • Natasa R

      Pozdravljena! Res hvala za feedback ;)! Tudi meni je iskreno povedano (pa ne da se hvalim, ampak je res) boljša od klasične… konec koncev je tud moj fant, ki se včasih mal “zmrduje” nad zdravo prehrano mogel priznat, da mu je bla bolj všeč, ker sva ze enkrat pred tud ta-klasično sprobala 😉