Pravijo, da se po zajtrku dan pozna. S to izjavo se kar strinjam, saj po izkušnjah vem, ker tudi pri sebi opažam razlike v razpoloženju glede na to, kaj zjutraj pojem. Prehrana lahko zelo vpliva na kemijsko ravnovesje v naših možganih; na dopamin in serotonin, ki sta odgovorna za naše razpoloženje. Ravno zaradi tega sama zajtrku posvetim veliko pozornosti in mi predstavlja nek jutranji “ritual”, ki ga imam sama s seboj. Dan, ko sem si privoščila polnozrnate ameriške palačinke je bil zame zelo uspešen. Naključje? 🙂
Včeraj zjutraj sem komaj čakala, da vstanem in pojem nekaj zdravega, saj sem začutila, da se me loteva prehlad. Zakaj sem si izbrala ravno granatno jabolko? Če slučajno še ne veš, je granatno jabolko poznano po tem, da vsebuje pravo zakladnico vitaminov in antioksidantov. Čeprav ga imam sicer zelo rada, mi gre kar konkretno na živce “bezanje” semen iz sadeža (če pozna kdo kakšno svojo tehniko, se priporočam!) in si včasih zaradi svoje lenobe rajši privoščim kaj drugega. Kadar se ga spravim jesti, kuhinja izgleda kot okrvavljeno bojišče 🙂
Odločila sem se za polnozrnate ameriške palačinke, ki sem jih kombinirala s kokosovo moko in jim na ta način nekoliko zmanjšala delež OH. Palačinke niso nujno “slaba hrana” in si jih brez težav lahko privoščiš tudi na dieti. So izredno nasitne in veliko energije so mi dale vse do poznega popoldneva. Kot je meni v navadi sem jih pripravila brez sladkorja, za preliv pa sem izbrala kombinacijo granatnega jabolka in bele čokolade Cavalier, ki mi je zadnje čase zelo pri srcu in si jo rada privoščim, ker ima odlično sestavo in je sladkana s stevio. A ne izgleda okusno tole?
Pred nekaj dnevi sem prvič letos obiskala praznično Ljubljano in bila nad njo naravnost navdušena! Vem, da vas veliko božič in praznični čas povezuje s prekomernim zapravljanjem in trgovinami, ampak kaj pa decembrsko druženje ob kuhanem vinu in toplem čaju? A ni najboljši občutek, ko se sprehodiš po centru s toplim kozarčkom v roki? Meni pa december res predstavlja čas, ko večere najrajši preživljam s svojimi najdražjimi in prav letos ima ta mesec zame poseben pomen, saj se prihodnji teden s fantom končno seliva na svoje in komaj čakam, da preizkusim novo kuhinjo. Jaz sem v glavem že čisto decembrsko razpoložena! Moja prinašalka Živa pa tudi 😉 Edino sneg še pogrešava.
Dovolj dolgovezenja o mojem zasebnem življenju, ki verjetno nikogar ne zanima 😉 poglejmo si recept:
POLNOZRNATE AMERIŠKE PALAČINKE Z GRANATNIM JABOLKOM IN BELO ČOKOLADO
Sestavine (za 1 osebo):
– 30g polnozrnate/pirine moke
– 30g razmaščene kokosove moke Malinca
– 150-200ml mleka – odvisno od vrste tvoje kokosove moke. Svetujem, da najprej dodaš 150ml, če je masa pregosta pa še 50ml (glej spodnjo sliko)
– 2 beljaka
– 10g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– pol žličke pecilnega praška
Dodatki:
– granatno jabolko
– Cavalier bela čokolada s stevijo
– 1 žlička deviškega kokosovega olja
Postopek:
1. Vse sestavine zmešaš v posodi (lahko kar z vilico).
2. Spečeš v segreti pomaščeni ponvi, približno 2 žlici mase za eno palačinko.
3. Za preliv segreješ belo čokolado in vanjo vmešaš žličko kokosovega olja. Če želiš jedi povečati vsebnost beljakovin, lahko v mešanico dodaš še malo sirotkinih beljakovin – whey-a. Preliješ čez palačinke in jih potreseš s semeni granatnega jabolka. Iiiiiin polnozrnate ameriške palačinke so pripravljene! Če se ti je ob zadnjih dveh slikah slučajno porodila misel, da bi polizal/a ekran, si jih čim prej pripravi 😉
Hranilne vrednosti za celo maso (brez dodatkov):
280kCal
2g M
55g OH (od tega kar 17g vlaknin iz kokosove moke!)
18g B
Dober tek! 😉
Če boš recept preizkusil/a, bom zelo vesela tvojega komentarja, lahko pa ga tudi deliš na socialnih omrežjih z oznako #pekoholik.