glavne jedi

Piščanec s sezamom in cvetačni riž

31. 1. 2016 — by Natasa R2

main

glavne jedi

Piščanec s sezamom in cvetačni riž

31. 1. 2016 — by Natasa R2

Lahko low carb kosilo, ki nasiti, a ne obteži želodca. Namesto navadnega riža uporabi cvetačni riž, ki ga lahko poješ toliko, kolikor ti srce poželi.

Danes sem se izredno veselila, da pride čas kosila. Zaradi službene zasedenosti čez teden zelo malo prostega časa namenim eksperimentiranju v kuhinji in včasih kar malo trpim zaradi tega 🙁 . Večinoma s fantom prideva domov utrujena in samo komaj čakava, da nekaj pojeva. Najina prehrana čez teden je zaradi tega bolj enolična, a kljub temu nikakor ne nezdrava. Ponavadi si na hitro popečeva kos mesa in nekaj zelenjave, ter zraven pojeva kakšno tortiljo ali riž, ajdovo kašo ali polento. Vse te priloge si pripraviva za več dni vnaprej in jih hraniva v hladilniku. Ker od znancev kar velikokrat poslušam pritožbe, da čez teden jedo nezdravo zaradi pomanjkanja časa, sem se odločila, da v bližnji prihodnosti eno objavo namenim tudi pripravi hrane vnaprej za čez teden. Veliko živil se da npr. pripraviti v nedeljo in jih nato hraniti v hladilniku, da se porabijo tekom tedna.

Danes sem skuhala nekaj, kar me je že nekaj časa mučilo, da bi preizkusila tudi sama. Gre za cvetačni riž, ki sem ga že nekajkrat zasledila na spletu. Glede na to, da si pogosto za kosilo pripravim cvetačni krompir, se mi je dozdevalo, da mi bo zadeva všeč. Cvetačo namreč obožujem! Nisem se zmotila, ravno nasprotno. Neverjetna podobnost cvetačnega riža navadnemu me je prav prijetno presenetila. Najboljše pri vsem tem pa je to, da po obroku nimam želje iti direktno na kavč pred TV, ker sem mu zelo zmanjšala delež ogljikovih hidratov. Jed je primerna tudi za tiste, ki se zaradi kakršnih koli razlogov izogibate ogljikovim hidratom ali pa ste zmanjšali njihov nos. Jaz bom brez dvoma bom cvetačni riž uporabila še v kakšni drugi jedi. Pustimo se presenetiti.

Riža sem seveda, kot po svoji stari navadi, naredila veliko preveč. Vsaj za 2 porciji ga je še ostalo. Verjetno bom zvečer stepla 2 jajci in ju spekla skupaj z ostanki cvetačnega riža v ponvi, skupaj z 2 žlicama sojine omake. Da dobim nekakšen nadomestek praženega kitajskega riža. Njami 😉

Na sliki je piščanec s sezamom in cvetačni riž

PIŠČANEC S SEZAMOM IN CVETAČNI RIŽ

Sestavine (za 2 osebi):
– pol glave cvetače (jaz sem naredila celo in je bilo veliko preveč)
– 250g piščanca
– 30g medu
– 2 žlici gorčice
– 2 žlici sezama
– 2 žlici parmezana
– začimbe: sol, poper, česen v prahu
– olje ali kokosova maščoba za ponev
– 450g odmrznjene zelenjavne mešanice (korenje, grah, koruza), seveda pa se lahko uporabi tudi sveža, v tem primeru bo čas kuhanja nekoliko daljši
– (neobvezno) 2 žlici sojine omake

Na sliki je piščanec s sezamom in cvetačni riž

Na sliki je piščanec s sezamom in cvetačni riž

Postopek:
1. Piščanca razrežeš na manjše koščke, posoliš in poporaš. V polivinilasti vrečki zmešaš med in gorčico. Dodaš koščke začinjenega piščanca in v vrečki mariniraš najmanj 15 minut.
2. Glavo cvetače opereš, narežeš in nato zmelješ v blenderju samo toliko, da dobi strukturo riža. Posoliš.
3. V pomaščeni ponvi spečeš piščanca, 4 minute na vsaki strani, nato ga še malenkost pokuhaš na manjši temperaturi. Dodaš 2 žlici sezama in odstaviš z ognja. Predevaš v zaprto posodo, da se ne ohladi.
4. V isti ponvi prepražiš čebulo in odmrznjeno zelenjavno mešanico. Ko se zelenjava malo pokuha, dodaš še cvetačni riž in skupaj pražiš par minut, da tudi cvetača postane mehkejša. Začiniš s soljo, poprom, česnom v prahu in dodaš še 2 žlici parmezana. Če želiš bolj azijski okus, lahko primešaš tudi 2 žlici sojine omake. Cvetačni riž je skuhan zelo hitro!

To je cela umetnost. A ni super, da je tako malo treba za okusno, hkrati pa še lahko jed? 😉 Menim, da se cvetačni riž super odreže v vseh jedeh, ki vsebujejo riž. Mogoče bi šlo celo kot cvetačni mlečni riž, tudi to moram enkrat preizkusit :D. Če cvetačnega riža ne želiš uporabiti, lahko seveda v jedi uporabiš tudi navadnega, prav tako pa bi ga verjetno dobro nadomestili tudi ajdova ali pirina kaša, le skuhati ju je treba vnaprej.

Če ti je bil moj cvetačni riž všeč in te zanima še kakšna azijsko obarvana glavna jed, si poglej še lahko verzijo moje najljubše azijske jedi – Pad thai zoodles.

Lep preostanek vikenda ti želim!

Na sliki je piščanec s sezamom in cvetačni riž

  • Anči

    Mene pa zanima kje si kupila tole meso, včasih sem kupovala samo tega (v Hoferju) sedaj pa ga že eno leto nisem našla nikjer.

    • Natasa R

      mislim, da so ga sedaj začeli spet prodajat, ampak samo v trgovinah perutnine ptuj;)