glavne jedi

Pad thai “zoodles”

1. 8. 2015 — by Natasa R0

main

glavne jedi

Pad thai “zoodles”

1. 8. 2015 — by Natasa R0

Lahka, nizkohidratna verzija praženih testenin po tajsko po navdihu Pad thai.

Beseda “zoodles” je kombinacija besed “zucchini” in “noodles”, kar v prevodu pomeni “bučkine testenine”. Ta inovativna kreacija se je že pred približno letom dni začela pojavljati na družabnih omrežjih in blogih z recepti, predvsem zaradi rastoče priljubljenosti prehrane low carb, torej z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Moram priznati, da je tudi mene takrat kar malo obsedla in zoodles so bili pri nas doma kar nekaj časa pravi hit.

Čeprav sem sedaj zagovornica raznolike prehrane, se testeninam vseeno malce izogibam, saj sem po njih izredno zaspana in praktično onesposobljena za naslednjih nekaj ur. Za tiste, ki se sprašujete, kakšen okus imajo zoodles testenine, lahko takoj povem, da nimajo izrazitega okusa, je pa zato toliko bolj zabavno kombiniranje z raznimi doma narejenimi polivkami. Možnosti so neskončne!

Tisti, ki me dobro poznajo, vedo, da mi je azijska kuhinja zelo blizu, a ravno zaradi prej naštetih razlogov zelo redko hodim jest v kitajsko ali tajsko restavracijo. Tokrat sem se odločila, da poskusim pripraviti testenine na nekoliko drugačen način, in sicer po navdihu jedi Pad thai. Uspelo mi je skuhati odlične testenine, ki so po okusu precej blizu originalu, imajo pa nedvomno prednost: Zame so zoodles edina vrsta testenin, po kateri lahko nadaljujem s svojim delom in si dejansko ne želim iti naravnost v posteljo.

PAD THAI “zoodles”

Sestavine (za 1 zelo lačno osebo):
– 250g bučke, ki jo olupimo in narežemo s strgalom za korenje
– 50g čebule (narezane na obročke)
– 3 stroki česna
– sok 1 limete
– 30g arašidov
– 200g zelenjave za wok (seveda lahko uporabite zelenjavo, ki jo imate pri roki)
– 20-30ml sojine omake
– 120g piščančjega fileja
– poljubne začimbe v prahu (čili, česen, sol, poper)
(- arašidova moka, PB2 – neobvezno, za dodatno aromo)

Postopek:
1. Najprej pripravimo marinado za piščanca, ki smo ga predhodno narezali na koščke. Jaz sem zmešala nekaj sojine omake, olja, arašidove moke, sok limete, čili, malo česna v prahu, sol in poper. Mariniramo vsaj 15 min.
2. Na hitro ga popečemo v ponvi, da porjavi na obeh straneh. Ne pečemo predolgo, saj bo v nasprotnem primeru piščanec postal gumijast in suh.
3. V drugi ponvi popražimo čebulo in česen, dodamo wok zelenjavo, ter pražimo do zaželene “mehkobe”. Če je zelenjava zamrznjena, je ni treba predhodno odtajati.
4. Mešanici dodamo narezane bučke (pred tem jih ne kuhamo, saj bodo v nasprotnem primeru razpadle!), meso, sojino omako in začimbe – lahko tudi še kakšno žlico arašidove moke. Na hitro še malo pokuhamo, da se okusi zmešajo in da bučkini rezanci postanejo mehkejši.
5. Serviramo na krožnik in potresemo z izdatno količino arašidov. Jaz nisem nič šparala, ker imam arašide res rada.

Hranilne vrednosti za cel obrok:
500 kCal
36g OH
23g M
40g B

Kako pa so vam uspeli tile Pad Thai rezanci? Kakršnega koli odziva bom izredno vesela!

[print_link]