prigrizki

Orehova Potica – Velikonočni Potač

27. 3. 2016 — by Natasa R2

main

prigrizki

Orehova Potica – Velikonočni Potač

27. 3. 2016 — by Natasa R2

Kaj nastane, ko se orehova potica preobleče v kolač brez moke in sladkorja? Velikonočni Potač. :D

Današnji recept bo spet malce drugačne narave. Pred nekaj dnevi sem vas na Facebooku spraševala, kateri okus potice bi želeli videti na blogu. Predvsem sem bila presenečena nad inovativnostjo nekaterih odzivov in moram priznati, da so mi dali tudi veliko idej za prihodnje recepte.

Hvala vsem! <3

Kljub vsemu sem se na koncu odločila za popolnoma klasično verzijo tradicionalne slovenske jedi. Orehova potica je brez dvoma na jedilniku mnogih vsako leto ob takem času, nisem pa prepričana, koliko se jih je že lotilo izziva in potico pripravilo na malce drugačen način. Jaz sem poskusila v receptu izpustiti moko in sladkor ter dodati nekaj sočnosti. A sem edina, ki se ji orehova potica zdi včasih malce suha? Ali morda še nisem jedla tiste čisto “taprave”, sočne? Da ne bo pomote, prav super je, ko je ravno iz pečice, po enem dnevu pa že zelo hitro izgubi tisto sočnost. Vsaj take so bile moje potičnate izkušnje.

Zakaj predstavljam “Potač” in ne potice? Razlogov je več. Prvi izmed njih je ta, da se na peko nisem najbolje pripravila in pozabila kupiti indijski trpotec, ki bi v tem primeru verjetno veliko bolje služil za vezivo. Namesto njega sem uporabila chia semena, ki prav tako super zgostijo testo, se pa ne “obnašajo” popolnoma enako. Nastala je sladica, ki ni potica, prav tako pa ne kolač. Pravzaprav je pravi hibrid, saj po videzu zelo spominja na kolač, po okusu pa je popolnoma enak potici. Potač je torej nastal čisto po nesreči (in vesela sem, da je!), saj sem bila SVETO prepričana, da mi brez trpotca orehova potica ne bo uspela. Tudi fotografije, ki sem jih posnela, so bile namenjene čisto samo moji evidenci. Potem pa sladico poskusim in… BAM! Tale “orehova potica” je res ena tistih jedi, ki je po okusu še neštetokrat boljša, kot pa dejansko izgleda. Če to ne bi držalo kot pribito, si ne bi zaslužila svoje objave na blogu. Vsi, ki so jo poskusili, so bili popolnoma presenečeni, saj so glede na izgled tele smešne stvaritve pričakovali nekaj čisto tretjega.

Recept se glasi takole:

Orehova potica – “Potač”

Na sliki je orehova potica - potač.

[wp_ad_camp_1]

Sestavine: 


Osnova:
– 300g lahkega kremnega sira (Philadelphia) ali rikote
– 2 jajci
– 50g masla
– 70g fino mlete kokosve moke (če je še nimaš, si jo lahko kupiš tukaj
– 70g mletih mandljev (lahko tudi lešnikov)
– 4g pecilnega praška
– 30g chia semen (zmletih v blenderju)
– 110g oz. 4 beljaki
– 50g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2

Polnilo:
– 200g zdrobljenih orehov
– 100ml smetane (za stepanje ali za kuhanje)
– 60g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– 55g oz. 2 beljaka
– 3-4 žlice ruma

Postopek:
1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
2. Kremni sir vmešamo z jajci in stopljenim maslom.
3. Dodamo kokosovo moko in mlete mandlje, ki smo jima primešali pecilni prašek.
4. Dodamo še beljake, sladilo in chia semena. Pustiš kako uro v hladilniku, da se testo strdi.
5. Medtem pripraviš polnilo – vse sestavine za polnilo zmešaš v posodi. Jaz sem za smetano uporabila kar navadno za kuhanje, ker druge nisem imela. Tudi rastlinska bi bila OK.
6. Sedaj imaš izbiro, lahko si bolj drzen/a in testo dejansko razvaljaš med dvema kosoma peki papirja ter premažeš s polnilom in zviješ v rolo. Če ti je lažje, lahko v pekač nadevaš tudi po plasteh (tako kot sem to storila jaz); torej eno plast osnove, drugo plast polnila in tako nadaljuješ do vrha.
7. Pečeš slabo uro na 175 stopinj. Moj potač je potreboval natanko 55 minut.

Še nekaj slikic lepotca.

Na sliki je orehova potica - potač.

 

Na sliki je orehova potica - potač.

Na sliki je orehova potica.

Na sliki je orehova potica - potač.

[wp_ad_camp_1]

Poslikaj, razreži, postrezi, pomaži.

Hranilna vrednost (1 kos od 15):

211 kCal
17g M
15g OH
8g B

Med velikonočnimi prazniki ti želim veliko dobre družbe, smeha, predvsem pa dobre hrane! 😀

Ne pozabi tudi na gibanje, jaz sem danes že “osvojila” Polhograjski Tošč. 😉

tošč

 

  • Nataša

    Pozdravljeni
    Odličen recept za potičko, tudi če so prazniki že minili…Zanima me, ali je recept enak, če bi namesto chia semen uporabili trpotec? Koliko bi ga morali dati?

    • Nataša Ravnikar

      sigurno bi šlo, ja! jaz ga sicer ne bi preveč dala, mogoče ene 20-25g največ, da ne bo potem vse skupaj ratalo pregosto, kolikor JE meni znano trpotec malo bolj močno zgosti 🙂