sladice

Ombre Ledena Torta

15. 5. 2016 — by Natasa R3

main

sladice

Ombre Ledena Torta

15. 5. 2016 — by Natasa R3

Ledena sirova torta z dodatkom jagodičevja, ki se kar stopi v ustih.

Za smoothieje, kosmiče, mafine, torte.. borovnice, ki te ljubim borovnice! Najboljše darilo narave. Poleg buč, seveda. 😀

Končno sem se lotila ombre torte, ki se mi je že nekaj tednov pletla po glavi. Zadnje čase se mi kar veliko dogaja in priznam da še sama svoj tempo izredno težko dohajam. Prišla sem do sklepa, da bo treba določene stvari dati malo na pavzo in izbrati prioritete, saj mi pri tako velikem številu hobijev in obveznosti komaj znese, da vse “obdelam”. Dan ima premalo ur. 😀 Ima morda kdo idejo, kako biti bolje organiziran, da ti uspe narediti več stvari na dan? Kako obdržati fokus in predvsem motivacijo? Bom vesela kakršnega koli nasveta, kajti res ne maram delati stvari na pol. Polizdelki in Nataša ne gre v en stavek. 😀

Na sliki je ledena torta

No, ledena torta. Prvotno sem jo imela namen narediti z malinami, nato pa sem slučajno v trgovini naletela na izjemno akcijo borovnic. Ponudba me je v trenutku premamila, saj so borovnice že od nekdaj moje najljubše jagodičevje. Sedaj imam doma zalogo za… moralo bi zadostovati za kak teden, ampak glede na to, kako dobro se poznam, bi rekla da bo za dva dni.

Ombre ledena torta, ki je danes nastala v moji kuhinji mi je všeč predvsem zaradi svojih barv. Izžareva neko drugačnost. Spominja na mojo ombre frizuro (ne, nisem vijolična). 😀

Na sliki je ombre ledena torta

ledena torta (5)

 

Tako kot vsi moji recepti, je tako enostavna za pripravo, da je že kar smešno. Je pa seveda nizkokalorična, saj sem namesto sladkorja uporabila najljubše sladilo Sugarsweet. Oh ja, ponavljam se že kot stara plošča. 😀 Je pa tale sladica tudi low carb in je zaradi tega več kot primerna za tiste, ki ste že v polnih pripravah na poletje. 🙂

Ombre ledena torta z borovnicami

Na sliki je ombre ledena torta

Na sliki je ombre ledena torta

 

Sestavine (za torto premera 17cm):

biskvitna osnova:
– 40g mletih oreščkov (mandljev, lešnikov, itd.)
– 20g fino mlete kokosove moke, jaz jo kupim kar pri Malinci
– 20g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– 1 velika žlica nesladkanega kakav
– 200g beljakov ali 3 cela jajca

krema:

1. plast
– 200g grškega jogurta
– 100g kremnega sira
– 100g borovnic
– 40-50g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– (opcijsko) 15g vanilijevih beljakovin v prahu
– 1 vrečka (15g) želatine fix (brez segrevanja)

2. plast
– 200g grškega jogurta 
– 100g kremnega sira
– 10-30g borovnic – borovnice se med seboj razlikujejo, zato dodajaj počasi, da dosežeš želeni barvni ton
– 40g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– (opcijsko) 15g vanilijevih beljakovin v prahu
vrečka (15g) želatine fix (brez segrevanja)

3. plast
– 200g grškega jogurta 
– 100g kremnega sira
– 40g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– (opcijsko) 15g vanilijevih beljakovin v prahu
vrečka (15g) želatine fix (brez segrevanja)

Postopek:

1. Vse sestavine za biskvitno osnovo zmešaš v posodi in vliješ v pekač za torto. Pečico segreješ na 175 stopinj. Hm, tole bo pa sedaj težko razložiti. Zadnje čase me me pečica nekaj ne mara in mi sredi peke izkaplja timer, tako da sploh ne znam točno povedati, koliko časa sem jo pekla. Ocenjujem na 10-15 minut. Bodi zraven in sproti preverjaj. Zobotrebec naj ti bo najboljši prijatelj, čast in hvala mu. 😀
2. Ledena torta seveda ne bi bila ledena, če ne bi imela ledenih plasti. Kot vidiš jo sestavljajo 2 vijolični in ena bela. Pravzaprav je bil moj prvotni plan, da naredim tudi zadnjo z zelo rahlim vijoličnim odtenkom, pa sem si na koncu premislila, ker nisem želela sprejeti tveganja, da se mi preveč razbarva. No, kakorkoli. Nekaj stvari, ki bi jih na tej točki rada izpostavila:

– Uporabljala sem želatino v prahu, ki je ni treba segrevati, da si malo poenostavim celoten proces.
– Borovnice so lahko tudi zamrznjene (prej jih odmrzni), ampak pozor, vmešaj jih previdno in počasi! Zamrznjene so čisto nore.. par kapljic soka ti kapne noter, pa imaš črno kremo. 😀
– Pri drugi plasti bodi izredno pazljiv/a, saj so borovnice zelo močne barve in jih hitro dodaš preveč. Jaz sem opazila, da se mi je vse skupaj obarvalo že samo od tega, da sem imela posodo umazano od prve plasti.

3. V blenderju (! razen, če želiš imeti noter cele kose borovnic) zblendaš sestavine za vsako plast posebej, vmes vsako za nekaj minut ohladi v hladilniku, da se strdi in da se med seboj ne zmešajo.
4. Postavi v hladilnik vsaj za 1 uro in okrasi z borovnicami. Sedaj te čaka samo še sladka naloga, da tortico razrežeš in jo razdeliš med svoje domače. Najlažji korak, verjetno.

Imaš vprašanje glede sestavin? Ideje za kombinacije? Vesela bom kakršnega koli komentarja.

Če ti tortica uspe doma bom zelo vesela, če jo deliš na družabnih omrežjih s taggom #pekoholik.

Bodi v cvetju!

  • Ful lepo izgleda! Me zelo mika, da bi jo probala tudi jaz narediti 🙂 Ali bi bilo ok, če zamenjam sladilo Sugarsweet z agavinim/javorjevim sirupom? Če ja, koliko pa bi bila prava količina?