Marmorni mafini z nutelo bodo navdušili tako mlajšo kot tudi starejšo populacijo… kombinacija nutela/banana je evergreen.. a ni? 😉
Upam, da si za božič nakupil/a že vse potrebno in da boš tale prečudovit 24. december namesto v polnih trgovinah rajši preživel/a s svojimi najdražjimi.
Hm.. Easier said than done 😉 , jaz za kolege pripravljam božični paket piškotov, in seveda moram še po zadnje sestavine ponovno v Lidl. Zaradi obveznosti sem preprosto pozabila na to. Res upam, da ne bo česa zmanjkalo, ljudem se ponavadi dan pred praznikom čisto utrga z nakupi.. nazadnje, ko sem takole na hitro nekaj rabila, jim je kar zmanjkalo masla. 😀 Sicer pa, zadnje čase se mi zdi, da kar vsak dan nakupujem neko špecerijo. Priznam, da v tem malenkost uživam.. popolno nasprotje je moj fant, ki enostavno sovraži trgovine. Ne razume, kako lahko v Leclercu preživim 3 ure. I’m weird. 😀
Če si zaradi božiča in vseh obveznosti, ki jih pred tem še moraš opraviti tudi ti na tesnem s časom, so tile marmorni mafini z nutelo kot nalašč zate. Najboljše pri mafinih je: 1) da so pripravljeni v manj kot eni uri 2) da so sestavine skoraj v vseh primerih zamenljive. Skoraj karkoli, kar ti zmanjka, lahko nadomestiš, le malo si pomagaj z googlom.
Sicer pa, naj te naslov recepta ne zavede, moji kolački so sladkani z naravnim brezkaloričnim sladilom in so precej bolj zdravi od tradicionalnih mafinov, ki vsi vsebuejo ogromno sladkorja. Gremo kar k sestavinam.
– Nutela: uporabiš lahko klasično nutelo (morda nutoko? 😀 ), namaz brez sladkorja Cavalier, oz. kateri koli čokoladno-lešnikov namaz. Tudi lino lada bi verjetno šla.
– Moka: gre tudi z moko iz ovsenih kosmičev, preizkušeno. Samo mafini ne narastejo toliko kot s pirino.
– Sladilo: Uporabiš lahko Sugarsweet, sladkor, med, praktično karkoli.
Marmorni mafini z “nutelo”
Sestavine (za 10 kosov):
– 140g pirine polnozrnate moke
– 240g pretlačene banane
– 30g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– 1 jajce
– 15g kokosove maščobe/olja/masla
– 100g grškega jogurta 2% (lahko tudi manj/več %)
– pol žličke pecilnega praška + pol žličke sode bikarbone
– 100g čokoladnega namaza (jaz sem uporabila Sweet William, saj sem edino tega imela doma)
Postopek:
1. Suhe sestavine zmešaš v eni posodi, mokre (razen nutele!) pa v drugi.
2. Zmešaš vsebini obeh posod, ampak samo toliko, da se sestavine med seboj navlažijo. Ne mešaj predolgo, saj bodo v tem primeru mafini trdi in “zbiti skupaj”.
3. Naložiš v papirčke za mafine, do 3/4. Na vsak mafin daš žličko nutele in z zobotrebcem narediš vzorček (glej sliko spodaj).
4. Ja, to je to. Pečeš na 175 stopinj približno 17-20min, odvisno od pečice. Priporočam test z zobotrebcem.
A ne izgledajo naravnost okusni?
Mafini se super obnesejo kot posladek po božični večerji ali pa kot samostojen prigrizek.
Hranilne vrednosti (za 1 mafin):
– 147 kCal
– 6g M
– 18g OH (+2g vlaknin), od tega je 6g sladkorja – iz banane in čokoladnega namaza
– 5g B
Moji marmorni mafini z nutelo v primerjavi s tradicionalnimi mafini, ki vsebujejo približno 20g maščob in približno 25-30g sladkorja na kos, res niso od muh 😉
Če si jih preizkusil/a, bom zelo vesela, če jih deliš na družabnih omrežjih z oznako #pekoholik.
Če obožuješ čokolado, pa vseeno tudi med prazniki ne želiš “iti čez mejo” s sladkarijami, potem enostavno moraš preizkusiti tudi moje oreo krofe brez sladkorja, ki jih najdeš TUKAJ!
VESEL BOŽIČ vsem skupaj!
:*