Marmorni kolač je bil moja prva sladica, ki sem jo spekla kot otrok. Tokrat sem se je lotila nekoliko drugače.
Pravijo, da se trendi spreminjajo iz leta v leto in upala bi si trditi, da to velja tudi za prehrano. 😀
Čisto po naklučju so mojem pultu že nekaj dni samevale banane, ki mi jih je med tednom prinesla mami. Ne vem zakaj, ampak kar nekako niso šle v promet. Največkrat so sicer sestavina mojih smoothiejev, ta teden pa je bilo zelo mrzlo in je bil to verjetno tudi glavni razlog, da so ostale. Ugotavljala sem, kako jih kar najbolje porabiti, saj hrane res ne maram metati stran.. kako drugače kot za peko! Bolj kot so zrele, bolj okusna je sladica. Naj ti zaupam še to, da je marmorni kolač vedno najboljši en dan po tem, ko ga spečeš. Če ti ga seveda uspe kaj prihraniti do takrat.
Glavne lastnosti današnje sladice?
– pri okusu se banane skoraj ne čuti
– nizka vsebnost OH, en košček vsebuje le cca 12g. Navaden marmorni kolač vsebuje približno 3x toliko.
– ravno prajšnja mešanica med čokoladnim in svetlim pecivom
– fant pravi, da sočnost 😀 tudi jaz imam rada take sladice, ni ga namreč hujšega, kot je suh biskvit. 😀
A tole izgleda dovolj sočno?
Na tem mestu bi rada še nekaj besed namenila moki, ki jo uporabljam, ker sem dobila že nekaj vprašanj na to temo. Fino mleta kokosova moka, ki jo uporabljam v receptih, je moka, ki jo pridobivajo iz sredice svežih kokosov, ki jih posušijo in jim odvzamejo maščobo.
Ta moka je po strukturi podobna navadni beli moki, le da ima zelo nizek delež ogljikovih hidratov in visok delež vlaknin. Poudarila bi rada, da ta moka NIKAKOR ni enaka sušenemu nastrganemu kokosu (ang. “shredded coconut”), ki ga v nekaterih trgovinah prodajajo pod imenom “kokosova moka”. Izgleda pa takole:
To ni moka in tega ne uporabljaj kot moko. No, vsaj v mojih receptih ne, ker rezultat sigurno ne bo enak. 😉 Nastrgan kokos je sicer super za sladice (posipi, kreme), nikakor pa se ne more uporabljati namesto kokosove moke, ki je razmaščena in se v pecivu obnaša popolnoma drugače kot čisti kokos, ki ga sestavlja skoraj samo maščoba. Kokosovo moko spoznaš tudi po tem, da je malenkost dražja in jo najdeš v bio trgovinah kot so Malinca, Kalček, pa tudi v večjih Sparih, Mercatorjih (Medexova Cocomi). Jaz uporabljam kar Malincino, ki jo lahko dobiš tukaj.
Dovolj dolgovezenja, gremo na recept.
MARMORNI KOLAČ brez sladkorja in moke
Sestavine (za klasičen podolgovat pekač za kruh):
– 340g zrelih banan
– 4 cela jajca
– 100ml mleka (sojino, ipd..)
– 50g stopljene kokosove maščobe
– 100g masla iz oreščkov (mandljevo, arašidovo)
– 60g fino mlete kokosove moke
– 1 žlička sode bikarbone
– 1 žlička pecilnega praška
– 1 žlička vanilijeve arome
– 20g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2 ali 40g medu
– 50g čokolade brez sladkorja Cavalier
– 2 žlici nesladkanega kakava
Postopek:
1. Pečico segreješ na 175 stopinj in s peki papirjem obložiš pekač.
2. Moko zmešaš s pecilnim praškom in sodo bikarbono, vse preostale sestavine pa zmelješ v blenderju.
3. Na vroči pari stopiš čokolado Cavalier.
3. V mokro mešanico z žlico umešaš moko z dodatki in pustiš stati par minut, da se sestavine med seboj povežejo. Kokosova moka popije veliko vode in ji moraš dati nekaj minut, da začne “delovati” 😉
4. V pekač nadevaš 2/3 mešanice in preostanek zmešaš s stopljeno čokolado ter kakavom. Preliješ po svetli mešanici in malo premešaš z vilico. Nič ni narobe, če se temna masa ne obdrži na vrhu.. meni se je “potopila” in sem dobila lep vzorček.
5. Pečeš 45 minut. Priporočam test z zobotrebcem, da se ti marmorni kolač ne izsuši.
Kaj naj rečem, spet popolnoma enostaven recept, s katerim si polepšaš deževno nedeljsko popoldne. Predvsem pa priročen način, da uporabiš zrele banane, ki bi sicer romale med odpadke. 😉
Če recept preizkusiš, ga ne pozabi poslikati… ne bom jezna, če me presenetiš s slikico 😉 Ne pozabi na tag #pekoholik!