glavne jedi

Losos v smetanovi omaki s pinjolami in cvetačnim pirejem

26. 11. 2015 — by Natasa R1

main

glavne jedi

Losos v smetanovi omaki s pinjolami in cvetačnim pirejem

26. 11. 2015 — by Natasa R1

Gurmanski losos v 30 minutah!

Dragi moji! Ker sem si včeraj pred spanjem pogledala eno izmed epizod ameriškega MasterChefa, in zaradi tega tudi šla spat lačna (happens everytime 🙁 ), sem si danes že zjutraj zaželela nekoliko bolj gurmanskega kosila. Gurmanskega, ampak preprostega. Danes je bil očitno moj dan, kajti “projekt” losos mi je uspel naravnost odlično!

Glede na to, da sem zaradi obveznosti s časom zelo omejena (kdo pa ni, roko na srce), sem razmišljala o hitrem obroku, ki ne bi bil ravno vsakdanja klasika, pa vseeno nekaj posebnega. A je to sploh možno? Seveda je. Glede na to, da niti nisem imela časa obiskati najbližje trgovine, sem se mogla zadovoljiti kar s sestavinami v hladilniku. Hrano nakupujemo ob petkih, tako da se mi je nekako dozdevalo, da bo izbira sestavin obupna. Odprla sem hladilnik in najprej zagledala že nekoliko pozabljeno polovico glave cvetače, ki je žalostno samevala v kotu in se je glede na barvo že bližala propadu, zato sem se odločila, da ji dam priložnost 🙂 . Ravno, ko sem začela pritoževati nad dejstvom, da bo za kosilo “spet ta piščanec”, sem po naključju v zamrzovalniku odkrila še lososov file! Verjetno ga zaradi zasedenosti predala ni opazil nihče od domačih, saj ponavadi take sestavine pri nas “gredo” v dnevu ali dveh. Pobrskala sem še malo po hladilniku in našla odprto smetano in maslo. Jackpot!

Recept je izredno enostaven, in zagotavljam ti, da med pripravo lahko že sproti pospraviš celo kuhinjo, ter po obroku takoj nadaljuješ s svojim delom.

obde

LOSOS V SMETANOVI OMAKI S PINJOLAMI IN CVETAČNI PIRE

Sestavine:
– file lososa (če je zamrznjen, ga prej odmrzni, oz. podaljšaj čas peke)
– 300g cvetače
– 1 majhen krompir (neobvezno, če ga ne uporabiš, bo priloga čisto low carb 🙂 )
– smetana za kuhanje
– malo pinjol, bučnih semen, oz. karkoli podobnega imaš doma

Postopek:
1. Pečico segreješ na 200 stopinj. File lososa natreš s soljo in začimbami, jaz sem uporabila poper in baziliko. Lososa pečeš 15 minut in niti minute dlje. Suh, prekuhan losos je zame že kriminalno dejanje (ok, razen suha torta je morda še hujša napaka 🙂 ). Meni osebno je losos po 15 minutah najboljši, ker je še vedno zelo sočen, ni pa surov.
2. Medtem v posodi zavreš in skuhaš cvetačo in narezan krompir (kar skupaj). Ko sta skuhana, ju precediš in zmelješ v blenderju. V mešanico lahko dodajaš poljubne količine stopljenega masla, lahko pa tudi mleko. Jaz sem dodala samo začimbe, ker zmešala zraven še krompir, kadar pa delam brez, dodam maslo in mleko, da je okus bolj poln in manj “cvetačen”. Začiniš s soljo in poprom.
3. Za omako v ponvi na hitro popražiš pinjole in jih preliješ s smetano.
4. Lososa serviraš na posteljici iz cvetače in preliješ z omako.

Okvirne hranilne vrednosti za obrok:
470 kCal
25g M
30g OH
32g B

A je lahko zadeva še bolj simpl? Priprava celotnega obroka (skupaj s pomivanjem posode) mi je vzela natanko 30 minut. Izgleda pa kot iz fancy restavracije. Upam, da boš tudi ti užival/a v vlogi “masterchefa” za en dan! 😉

ss

Če boš recept pripravil/a, bom vesela, če ga deliš na družabnih omrežjih s tag-om #pekoholik.

 

  • Miha Schrott

    Za cvetačni pire priporočam, da se skupaj s cvetačo kuha še 3 do 4 stroke česna,, tik preden se zadeva zmiksa pa se doda še manjša pest naribanega parmezana. Krompirja sploh ne uporabljava z ženo.