Lino lado sem od nekdaj oboževala že kot otrok. Ampak sem vedno pojedla samo ta belo.
Ko sem začela malo bolj paziti na prehrano, sem namaze kot so nutella, lino lada in arašidovo maslo popolnoma izključila iz prehrane, ker se nikoli nisem mogla zadržati, da jih ne bi pojedla preveč. Takrat se še nisem zavedala dejstva, da je bilo ravno to, da sem jih zelo poredko jedla razlog, da sem potem ob priliki zmazala pol lonca. Sedaj, ko po njih občasno posežem, seveda v zmernih količinah, sem opazila, da sploh nimam potrebe, da bi se nažirala z njimi. Res zanimivo, kako deluje človeška psiha. Bolj kot si stvari odrekaš, bolj ti pašejo.
S sodelavko sva se pred kratkim zapletli v pogovor o palačinkah, ki si jih s fantom občasno (ok, on kar precej pogosto :D) privoščiva za večerjo in ugotovila sem, da za Lino lado še slišala ni. Zločin! 😀 Takoj sva šli v trgovino, da je poskusila to belo čudo in mislim, da sem jo kar malo okužila (sorry Nuša:). Čez par dni čisto po naključju zasledili informacijo, da se je pojavil nov okus, in sicer Lino lada s kokosom. Verjetno mi ni treba prav posebej poudarjati, da sem bila neizmerno vesela, ker kokos res obožujem, še posebej v kombinaciji z belo čokolado. Zame sanjska kombinacija.
Takoj ko sem dobila en izvod v svoje kremplje sem se odločila, da iz nje preprosto moram nekaj pripraviti. No, prej sem jo seveda še morala malo pojesti na žlico, da se ne bomo slepili :). Ni me razočarala in bila sem 10297498294692% prepričana, da bo super izpadla tudi v slaščici. Padla je ideja – torta Lino lada. Na srečo sem imela izgovor, saj sem ravno to soboto bila vabljena na en večji rojstni dan in sem svoje misli lahko takoj spekla v eno čudovito sladico, ki jo danes delim s tabo.
Torta Lino lada je za razliko od večine mojih sladic pripravljena na čisto klasičen način, brez težje dostopnih sestavin. Pripravila sem jo tako, kot imam torte najrajši. Spodaj je biskvit, nato pa sledita 2 ledeni kremni plasti in torta je izpadla neverjetno osvežilna. Poimenovala sem jo ledena torta Lino lada <3.
Kljub vsemu nisem mogla popolnoma iz svoje kože in sem še vseeno dodala sladkorja le toliko, kolikor je bilo nujno potrebno. Lino lada je že sama po sebi precej sladka, prav tako bela čokolada. Odzivi na torto so bili pa super, prav vsi so pohvalili, da jim je bilo všeč, da ni bila preveč sladka. Če imaš rad/a zelo sladko, lahko še vedno dodaš malo več sladkorja, ampak po mojem mnenju res ni potrebe zato. Predlagam, da si recept kar pogledamo.
Ledena torta lino lada
Sestavine za biskvit:
– 100g moke
– pol vrečke pecilnega praška
– pol dcl vode
– 50g sladkorja
– 2 žlici grobo mletega kokosa
– 4 jajca (ločiš na rumenjake in beljake, ki jih stepeš v sneg)
– mleko (uporabila sem alpskega z okusom vanilije)
Sestavine za 1. plast kreme:
– 300g bele čokolade
– 3 zvrhane žlice bele ali kokosove Lino lade
– 500ml smetane za stepanje
– 1.5 vrečke želatine fix (v prahu)
Sestavine za 2. plast kreme:
– 500g smetane za stepanje
– 2 žlici bele ali kokosove lino lade
– 1.5 vrečke želatine fix (v prahu)
+ Lino lada za premaz
Postopek:
1. Pečico segreješ na 180 stopinj. V posodi zmešaš vse suhe sestavine za biskvit, jim dodaš še rumenjake in vodo, čisto na koncu pa vmešaš še sneg iz beljakov. Vliješ v tortni pekač in pečeš cca 15-20 minut. Biskvit je precej tenak, tako da je hitro pečen.
2. Biskvit ohladiš in ga izdatno navlažiš z mlekom. Jaz sem ga polivala kar dokler se je vpijal, ker res ne maram suhih tort! 🙂 Če si nepoboljšljiv Linoladoholik, potem lahko biskvitno plast, preden se lotiš priprave kreme, premažeš s tanko (ali debelo) plastjo Lino lade.
3. Na pari stopiš belo čokolado in počakaš toliko, da se ohladi. V posodi skupaj z želatino fix stepeš smetano in ji nato dodaš še Lino lado ter ohlajeno tekočo belo čokolado. Vliješ v tortni model na biskvit in ohladiš v hladilniku. Masa se mora strditi, sicer se bosta kremni plasti zmešali. Jaz sem bila malo nestrpna (kot ponavadi) in se mi je na sredini malce udrlo.. skoraj sem se zjokala, ker sem bila prepričana, da sem pokvarila torto, a na srečo je bilo vse v redu. 🙂 nikamor se ne mudi, torta ti ne bo ušla!
4. Na enak način zmešaš še 2. plast kreme in jo vliješ na 1. Celo torto hladiš še 2-3 uri. Ta korak je zeloooo pomemben, ker je res tako dobra le takrat, ko je ohlajena. Zato se tudi imenuje ledena torta. Zagotavljam ti, da se pomanjkanja sladkorja v kremah ne občuti, saj sta že Lino lada in bela čokolada sami po sebi zelo sladki.
Postopek ni preveč zahteven, pravzaprav je ledena torta Lino lada ena izmed lažjih tort, saj se ti ni treba ukvarjati z rezanjem biskvita, ki (vsaj meni) skoraj nikoli ne uspe tako, da bi bile vse plasti enake. K sreči so za to poskrbeli pri MojMuffin-u in mi poslali pekač, s katerim bodo vsi koščki biskvita enaki. Neizmerno vesela! Vsa navdušena čakam, da prispejo moje barve za biskvit, da ga preizkusim!
Lep preostanek vikenda ti želim in čim manj stresa med tednom. Če pa že do njega pride pa ne pozabi, da lahko že majhna sladka malenkost polepša dan. 😉
Še nekaj fotk za lušte:
Če se tudi sam/a lotiš priprave torte Lino lada bom zelooooo vesela, če slikico deliš z mano. Uporabi hash tag #pekoholik!