sladice

Božični LCHF medenjaki

11. 12. 2016 — by Natasa R0

main

sladice

Božični LCHF medenjaki

11. 12. 2016 — by Natasa R0

Si predstavljaš božič brez božične peke?

Niti slučajno. Tile LCHF medenjaki bodo poskrbeli, da ti bodo tudi po novem letu še vse hlače še vedno prav. 🙂

Že kot mali otrok sem vedno komaj čakala, da gremo decembra na kake obiske, da sem lahko poskušala domače piškote spretnih babic. Doma sem jih poskusila pripraviti le enkrat in uspeli so mi sicer odlično, niso pa bili preveč lepi za pogledati. Ker na spletu kar mrgoli medenjakov v obliki možičkov sem se odločila, da si tudi jaz naročim tale čudovit “cookie cutter” in pripravim ene medenjake po svoje. Iiiin nastali so LCHF medenjaki.

Na sliki so LCHF medenjaki.

Na sliki so LCHF medenjaki.

[wp_ad_camp_1]

Tedni pred božičem so zame najlepši, saj obožujem lučke, veselo vzdušje, kuhančka in okusno hrano. Predvsem hrano. Letos bom zaradi laserske operacije vida polovico decembra preživela doma (niti telovadit ne smem!) v družbi domačih in zato že pridno nabiram ideje, da bom pekla. Ob misli, da bi morala dve tedna ležati v postelji me je kar groza, saj res nisem tip človeka, ki bi užival v brezdelju. Ne smem uporabljati računalnika niti gledati TV-ja, za ven moram paziti, da me ne ujameta veter in mraz.. kaj bi lahko drugega počela kot pekla?

S fantom sva že postavila smrekico, ki je, mimogrede, tako umetna, da bolj ne bi mogla biti. Sva se odločila, da prihodnje leto poskusiva s ta pravo. Samo jaz sem se že javila, da ne sesam iglic. 🙂 Prejšnji vikend pa sva se mudila v Zagrebu in moram reči, da je bilo res lepo. Celo mesto je okrašeno z lučkami, lampinjončki… čisto sem bila iz sebe! 🙂

[wp_ad_camp_1]

Recept, ki ti ga predstavljam danes ne vsebuje bele moke, a je po okusu ravno tako dober kot klasičen. Sedaj sem ugotovila, da večino okusa pri medenjakih res naredi prava mešanica začimb, tako da, če ti to uspe, bodo res dobri. Naredila sem jih delno po principu LCHF prehrane, se pa recept brez težav prilagodi, če katere izmed sestavin ne želiš uporabiti.

Na sliki so LCHF medenjaki.

LCHF medenjaki

Sestavine:
– 220g razmaščene mandljeve moke 
– 20g razmaščene kokosove moke
– 50g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2 (lahko tudi 2x količino sladkorja)
– 1 žlička pecilnega praška
– noževa konica xantan gumija
– začimbe po okusu (lahko tudi mešanico za medenjake); jaz sem uporabila cimet in ingver v prahu

– 1 jajce
– 30g masla
– 30g jabolčne čežane (če je nimaš, lahko nadomestiš z enako količino masla)
– par kapljic vanilijine arome

Postopek:
1. Vse suhe sestavine zmešaš v eni posodi, v drugi posodi pa stopljenemu maslu primešaš jajce ter čežano. Suhe in mokre sestavine združiš in zamesiš gosto maso. Razvaljaš med dvema peki papirjema ter z modelčki za piškote narediš različne oblike. Pečeš približno 20 minut na 135 stopinjah, le toliko, da ob robovih malo porjavijo. Če imaš rajši bolj mehke medenjake, naredi bolj debele, sicer pa tanjše. Jaz imam rajši, da so mehki, tako da bom prihodnjič napravila nekaj mm bolj debele. 😉

Tudi za okrasit medenjake sladkorja ne potrebuješ. Sladilo v prahu Sugarsweet sem zmešala z nekaj kapljicami limone in vode, da sem dobila gosto maso, ki sem jo nadevala v plastično vrečko z luknjico in okrasila po enakem principu kot naše babice. Še namig: medenjaki so najboljši en dan po tem, ko jih spečeš. Jaz jih čez noč spravim v plastično posodo in naslednje jutro so naravnost božanski.

Ti je kakšna sladica še posebej pri srcu, pa je ne znaš pripraviti na zdrav način? Piši v komentarje, lahko pa tudi na FB ali Instagram. Trenutno izbiram predloge receptov za božično peko, ki jih bom predelala po svoje, mogoče se odločim prav za tvojega. 🙂

Veliko užitkov pri sladkanju!

Na sliki so LCHF medenjaki.

Na sliki so LCHF medenjaki.