Pripravi okusne low carb kremšnite, ki bodo očarale tvoje najbližje!
Ta teden je bil kar produktiven, vsaj kar se tiče mojih izletov v naravo in športa (no, pa tudi v službi nisem ravno zaostajala 😉 ). Za vikend sva se s fantom povzpela celo Grintovec, ki je bil, priznam, kar velik zalogaj. Ves trud je poplačal izjemen razgled! Čudovit izlet, ki pa se je končal z neznosnim “muskelfibrom”, ki ga še danes kar dobro čutim. V nedeljo sva se zato morala posladkati z nečim dobrim.
[wp_ad_camp_1]
Ideja za LCHF kremšnite je na mojem zeljniku rasla že kar nekaj časa in po pravici povedano sta za menoj že 2 popolnoma neuspela poskusa, tako da lahko rečem, da nisem ravno “nova” na tem področju. Kljub temu, da se sama sicer ne prehranjujem po LCHF načinu, vseeno občasno posežem po sladicah te vrste, saj so veliko bolj nasitne in po enem koščku nimam občutka, da bi jih lahko pojedla še 5. Pa še dobre so. Smetana je zakon, maslo imam pa tudi neizmerno rada!
Recept za LCHF kremšnite preprosto moram deliti s tabo, greh bi bil, če bi ga zadržala zase, tako dobre so.
LCHF kremšnite
Sestavine za podlago (za 24 mini kremšnit) – pravokoten pekač 34x27cm:
– 75g stopljenega masla
– 65g razmaščene mandljeve moke
– 2 celi jajci + 1 beljak
– 30g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– 80g fino mlete kokosove moke
– ščep soli
– par kapljic vanilijeve arome
[wp_ad_camp_1]
V stopljeno maslo s kuhalnico vmešaš mandljevo moko s sladilom, nato pa še stepena jajca z aromo vanilije in ščepcem soli. Dodaš še kokosovo moko in zgneteš v testo, ki ga nato razvaljaš v pravokotnik, tako da pokrije dno pekača. Ker bo testo nekoliko lepljivo, ga zvaljaj med dvema kosoma peki papirja, nato pa ga skupaj s spodnjim koščkom peki papirja za 10 min pečeš na 205 stopinjah, le toliko, da porumeni. Ohladiš.
Sestavine za kremo:
– 500ml sladke smetane
– 2dl mandljevega mleka (lahko uporabiš tudi drugo vrsta mleka)
– 30g masla
– 6 jajc
– malo gustin škroba
– 65g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– en zavitek želatine Fix
+ 500ml sladke smetane (po želji dodatna vrečka želatine Fix)
Sladko smetano, mleko in maslo zmešaš ter v večji posodi segrevaš na štedilniku. Medtem v posodici stepeš jajca s škrobom in sladilom, iz posode na štedilniku pa vzameš nekaj žlic mleka in jih primešaš jajčni mešanici. Ko mešanica zavre, jo odstaviš s štedilnika in s pomočjo mešalnika ali metlice (ob stalnem mešanju!) vanjo vmešaš jajčno mešanico. Mešaš in postaviš nazaj na štedilnik, na manjši ogenj, nato pa ponovno segrevaš, dokler se masa ne zgosti do želene gostote. Postopek je zelo podoben pripravi pudinga. Odstaviš, vmešamo še želatino Fix in vliješ v pekač na podlago, ki si jo pripravil/a pred tem. Ohladiš v hladilniku min. 2 uri.
Ko je krema ohlajena, ji dodaš še zgornjo plast, ki je samo iz stepene smetane (za večjo čvrstost dodaj želatino) ter posuješ z mandlji v lističih. Ohladiš še za kako uro in LCHF kremšnite so pripravljene.
Pripravi jih, ne bo ti žal. Recept je izredno enostaven tudi za začetnike, okus pa je reeeeees božanski. Jaz po enem dnevu že pripravljam novo porcijo, saj so tudi v službi vse, kar sem prinesla, takoj pomazali.
Lep začetek delovnega tedna ti želim!