glavne jedisladice

LCHF cmoki z mandljevo zabelo

18. 9. 2016 — by Natasa R2

main

glavne jedisladice

LCHF cmoki z mandljevo zabelo

18. 9. 2016 — by Natasa R2

LCHF cmoki, ki po okusu zelo spominjajo na klasične, a so pripravljeni malce na drugačen način.

Po izrednem uspehu mojih LCHF kremnih rezin me je ena izmed bralk pozvala, da tokrat v moji kuhinji nastanejo LCHF cmoki. Nemogoče? Ker je predelava poznanih (a na žalost večinoma nezdravih) jedi v zdravju bolj prijazno verzijo moja strast, tega izziva seveda nikakor nisem mogla izpustiti iz rok.

Nastali so tile čudoviti cmoki, ki bodo zadovoljili še tako zahtevne brbončice. Nisem pa pozabila niti na najbolj pomembno stvar – masleno zabelo, ki jo vsi tako obožujemo in se kar stopi v ustih. Tokrat brez drobtin.

Kljub raznolikosti sestavin, ki jih imamo v današnjem času na voljo, predelava sladic ni lahka naloga, saj sta bela moka in sladkor univerzalni sestavini, ki sta prisotni skoraj v vseh jedeh. Šele takrat, ko začneš paziti na njun vnos, ugotoviš, da sta res povsod. Vse je mogoče z nekaj domišljije in eksperimentiranja pri peki. Ravno zaradi lastne želje po zdravem načinu življenja sem se lotila pisati blog in vesela sem, da mi internet omogoča, da recepte delim z vami. Če na ta način motiviram vsaj še koga od vas in mu hkrati pomagam, da pri sebi naredi pozitivno spremembo, je moj namen s tem dosežen. Moje recepte lahko prilagajaš popolnoma po svojih potrebah in načinu prehranjevanja, ki se ga držiš, saj večinoma vedno lahko polnomastne sestavine zamenjaš s tistimi, ki imajo manj maščobe in obratno. Če se ti kljub vsemu še vedno pri katerem od receptu poraja dvom, mi kadarkoli lahko tudi pišeš in z veseljem ti bom odgovorila.

K receptu. Tale deževen vikend mi je preprečil, da bi se odpravila v naravo, zato sem preprosto morala nekaj speči. Cmoki, ki sem se jih lotila v soboto, so pripravljeni res hitro, od tvojega načina prehranjevanja pa je odvisno, kakšne sestavine uporabiš. Za pravo LCHF sladico predlagam kar polnomastno domačo skuto iz bližnje kmetije ali pa mestne tržnice. Ni je čez domačo skuto! Za polnilo sem uporabila vložene češnje, lahko pa uporabiš tudi klasiko – slive, marelice, borovnice ali katero drugo vrsto robidnic za še bolj low carb verzijo. V cmoke dejansko lahko daš karkoli. Pozimi jih bom pripravila z jabolčnim polnilom ter posula s cimetom – mmmmmmm!

Še nekaj besed o zabeli.. zagotavljam ti, da razlike med mandljevo zabelo in tradicionalno zabelo z drobtinami skoraj ni. Zakaj? Kot verjetno veš, se zabela pripravi tako, da speniš maslo, nato pa v njem popražiš drobtine. Enako storiš sedaj, le da namesto drobtin uporabiš mandlje. Pri zabeli nam je večini všeč prav ta malce “prežgan” okus, ki ga prav tako lahko dobiš brez, da bi uporabil/a drobtine. Res je dobra in odlično se prileže zraven, uporabi pa se lahko tudi pri drugih jedeh.

Na sliki so lchf cmoki

LCHF cmoki z mandljevo zabelo

Sestavine (za cca 7 cmokov):
– 250g skute
– 1 jajce
– 30g naravnega sladila Sugarsweet 1:2
– 10g indijskega trpotca (psyllium husks) – če ga še nimaš, si ga zagotovi, ker je res nepogrešljiva sestavina v LCHF receptih in odlično vezivo. Jaz svojega kupim kar v Malinci in ga uporabljam skoraj povsod, saj se super obnese tudi za kruh in peciva.
– 40g razmaščene mandljeve moke
– 50g razmaščene kokosove moke

zabela:
– 30-40g masla
– 3-4 žlice mletih mandljev
– (neobvezno) dodatna žlica sladila

Na sliki so lchf cmoki

Na sliki so lchf cmoki

Na sliki so lchf cmoki

 

Postopek:
V posodici z mešalcem stepeš jajce s skuto in sladilom. Dodaš mešanico preostalih sestavin in dobro premešaš, nato pa počakaš 10 min, da zmes postane malo bolj kompaktna. Razvaljaš v kroglice in jih med dlanmi sploščiš. V vsak krogec naložiš nekaj češenj, ki jih posuješ z izdatno količino sladila (jaz res obožujem sladko, zato res nisem skoparila :)), nato pa ponovno zviješ v kroglo, da dobiš cmok. Če je površina cmoka na nekaterih mestih razpokana, si malce zmoči roke z vodo in jo zgladi. Se da zelo lepo popraviti, tako da na koncu dobiš reeees lepe in gladke cmoke. Spodaj dodajam še slikico, je sicer malo slabše kakovosti, ker je slikana s telefonom, ampak se na njen lepo vidi, kako nastajajo.

Skuhaš jih v slani vodi, ki jo pred tem zavreš. Previdno, da se ne opečeš! (jaz sem štor in sem se itak poškropila z vrelo vodo po roki… nič novega pri meni :D). Kuhajo pa se točno 10 minut, na koncu priplavajo na površino. Med kuhanjem pripraviš še zabelo: v kozici segreješ kocko masla in dodaš mlete mandlje, ki jih pražiš približno 2 minuti. Jaz sem vseeno tudi tukaj dodala še žlico sladila. Ko so cmoki kuhani, jih previdno vzameš iz vrele vode in preložiš na papirnato brisačko, da se odcedijo.

Poliješ jih z zabelo in pripravljeni so na uničenje! 😉

Če ti je bil recept všeč, bom zelo vesela, če slikico deliš na družbenih omrežjih s hash tagom #pekoholik ! 🙂

Na sliki so lchf cmoki

Na sliki so lchf cmoki

Na sliki so lchf cmoki

Na sliki so lchf cmoki

 

Na sliki so lchf cmoki

 

  • BananaNjam

    Nočem nikomur soliti glave, ampak na dan je prišlo, da so v ZDA Stevio
    pred 40 leti kovali v zvezde kot sredstvo za povzročanje neplodnosti
    pri ljudeh! Ponudite še kako drugo alternativo brez Stevie! https://www.youtube.com/watch?…

  • Natalija

    Ne vem, kako so vam uspeli, vendar so meni razpadli med kuho. Držala sem se recepta do pike. Razočarana, ker sem vrgla proč vse sestavine.