Poletje se počasi končuje! Čeprav imam jesen kar rada, ga bom vseeno pogrešala. Jogurtovo pecivo je pri meni že kar stalnica, letos sem jih spekla že veliko vrst in zanj uporabila različno jagodičevje, ki ga obožujem in bi ga res lahko pojedla na tone. Najrajši imam borovnice. Vedno jih dam v kosmiče, smoothieje, na riževe vaflje in še celo s peanut butterjem jih jem. Danes se mi je kar zaletelo, ko sem v trgovini ugotovila, da stanejo že približno 4 eur na košarico – toliko kot ena ura študentskega dela! Čutila sem nekakšno potrebo, da ta čudovit sadež še zadnjič letos počastim s sladico v mojem slogu. Upam, da tudi tebi v kuhinjo prinese še nekaj vonja po poletju. Jogurtovo pecivo je sila enostavna reč in zagotavljam ti, da ti ne bo delal težav, tudi če izkušenj s peko nimaš veliko. Ne vsebuje navadne bele moke ter sladkorja, njegova prednost pa je ta, da ima visoko vrednost beljakovin ter vlaknin in zato nasiti za dlje časa – torej se odlično obnese tudi kot popoldanski prigizek.
Sestavine:
– 20g mletih mandljev
– 30g ovsenih kosmičev, ki jih zmeljemo v blenderju
– 30g kokosove moke (uporabila sem Cocomi)
– 2 žlički pecilnega praška
– 30g proteinov poljubnega okusa
– malo cimeta
– 1 jajce
– 150g grškega jogurta ali skute z manj maščobami (uporabila sem Lidlovo Milbono)
– 80g beljakov
– 30g sladila SugarSweet – naravno brezkalorično sladilo v razmerju 1:2
– sok polovice limone
– 60g pasirane banane
– 60 ml mleka (ovseno, navadno, riževo itd.)
– 100-200g svežih borovnic*
*Če za peko uporabljaš zamrznjene borovnice, jih je treba predhodno odtajati, sprati pod vodo in posušiti. V nasprotnem primeru se bo pecivo obarvalo. Vijoličnega kolača pa nočemo. 🙂
Postopek:
1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
2. V eni posodi z žlico najprej zmešaš vse suhe sestavine, nato pa posebej z mešalnikom še mokre, vključno s sladilom. Mokre dodaš suhim in premešaš. Čisto na koncu ročno vmešaš še borovnice, seveda pa lahko uporabiš tudi katero drugo vrsto jagodičevja.
3. Vliješ v pomaščen podolgovat pekač za kruh. Pečeš približno 30-40 minut (moje pecivo je potrebovalo natanko 35 minut). Najbolje je, da po pol ure narediš test z zobotrebcem in tako preveriš, če se testo še prijema. Ko je zobotrebec čist, je pecivo pečeno.
4. Najprej ohladiš in šele nato razrežeš. Meni kot ponavadi ta korak ni ravno uspel, zato tudi na sliki en kos že manjka.
Verjetno mi ni bilo posebej poudarjati, da je bil pekač že zelo kmalu prazen. Jogurtovo pecivo lahko postrežeš kot sladico, zajtrk, prigrizek ob kavici ali pa obrok po treningu, v mojem primeru kar za vse od naštetega. Všeč ti bo predvsem zato, ker ima višjo vsebnost beljakovin in nasiti za dlje časa kot podobna peciva s sladkorjem.
Hranilne vrednosti (1 kos od 9):
84 kcal
12g OH (od tega kar 3g vlaknin)
2g M
7g B
Si recept uspel/a preizkusiti? Vesela bom, če boš mnenje o receptu delil/a tudi z drugimi!
[print_link]