Ker z jagodami in čokolado res ne moreš zgrešiti. Če si tako kot jaz že v pripravah na poletne dni, te bo razveselila novica, da tudi tale tortica ne vsebuje sladkorja, ima pa nekoliko višjo vrednost beljakovin.
Ta vikend sem se odločila, da se spet malo javim, saj sem v zadnjem času spet kar izginila z radarja. Razlog za to je bil, da so se začeli lepi dnevi, da sem se vmes malo odpravila na dopust in da se je res prileglo malce odklopiti tudi od kuhinje. Na vsake toliko je treba. 😉
Prejšnji vikend smo se odpravili na krajši oddih v Terme 3000, kjer so nas presenetile visoke temperature v Prekmurju, (okoli 25 stopinj). Skoraj bi se že lahko kopali zunaj, tako toplo je bilo 🙂 Ta dopust si bom zapomnila predvsem po dobri družbi in obilici odlične hrane. Če boš kdaj v bližini, ti predlagam, da obiščeš gostilno Pri Aleksandru, ki se nahaja v bližini vasi Moravske Toplice, kjer imajo res super za jest. Za sladico sem si privoščila sladoled z bučnim oljem, ki ga mimogrede sploh ne maram, ampak v tej kombinaciji mi je pa nepogrešljiv. Kar sline se mi pocedijo, ko se spomnim nanj. 🙂
Ne vem zate, ampak jaz sem se že kar resno lotila priprav za poletje. Res se trudim izbirati čim bolj hranilna živila, saj sem opazila, da sem odkar sem v službi pridobila kar nekaj kilc, ker tako ali tako pol dneva sedim. In grickam. In ne, za razliko od splošnega mnenja tudi jaz ne jem samo 100% zdravo. Ravno zadnjič sem dobila vprašanje, če sploh kdaj jem sladkor. Seveda ga jem, a v normalnih količinah, če pa je le možno, se mu izognim. Če imaš morda kake ideje za zdrave prigrizke, mi napiši v komentarje, jaz imam kar občutek, da sem že izropala vse kombinacije živil, oz. da sem vsega že naveličana. S fantom sva si tudi zadala, da se vsak dan po službi odpraviva na sprehod in da za manjše opravke čim manj uporabljava avto. Problem je, ko se enkrat razvadiš in ne greš nikamor več peš. NI vredu! 😀
Tole se je zgodilo danes. 😀
Tokrat je za sladico spet prišla na vrsto torta brez moke, ki je manjša predelava moje zelo priljubljene čokoladne torte, izpred nekaj mesecev, le da je ta nekoliko bolj letnemu času primerna. Če te torte slučajno še ne poznaš, si recept lahko pogledaš TUKAJ. Odlikuje jo močan čokoladen biskvit, ki sem ga kombinirala z aromatično, a lahko jagodno kremo. Torta brez moke meni v vsakem primeru zmaga nad navadno, ker je veliko bolj nasitna. Presenečena sem bila nad dejstvom, da po enem koščku dejansko nisem čutila želje, da bi pojedla celo, kar je zame kar izjemen dosežek. Priprava je tako kot pri vsaki torti malenkost zamudna, a sila enostavna. Čokoladna torta z jagodami se super obnese tudi z malinami ali borovnicami, uporabi kar imaš pri roki. Recept pa gre takole:
Jagodno-čokoladna torta brez moke
[wp_ad_camp_1]
Sestavine (za 17cm pekač):
– 100g mletih mandljev
– 30g škroba (gustin, gusnel)
– 40g fino mlete kokosove moke, lahko jo kupiš tukaj
– 60g nesladkanega kakava
– 40g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– 1 žlička sode bikarbone
– mleko za biskvit (uporabila sem ovseno)
– 2 jajci
– 4 beljaki
– 75g spasirane banane
– 50g masla
– 500g grškega jogurta ali bel kremni sir (na tem mestu bi dodala še nekaj glede grškega jogurta, ki je svinjsko drag 😀 jaz kupujem v leclercu kar beli sir – kilskega od znamke Delisse – Fromage blanc 0%, ki je veliiiiiko cenejši od grških jogurtov, je pa skoraj popolnoma enakega okusa in teksture)
– (neobvezno) 30g caseina, okus čokolada
– (neobvezno) 15g sirotkinih beljakovin (whey) okus jagoda
– (neobvezno) vrečka želatine fix, če želiš, da je torta malo bolj kompaktna
– 200g na koščke narezanih jagod
Če nimaš caseina ali sirotkinih beljakovin, lahko z grškim jogurtom zmešaš tudi jagodno marmelado, s čokoladnim delom pa nutelo, kakav, ipd. Vse gre super skupaj, v kolikor imaš grški jogurt.
Postopek:
1. Najprej premešaš mokre, nato pa suhe sestavine. Obe mešanici združiš in pečeš v pomaščenem pekaču na 175 stopinj cca 15-20minut. Ko je biskvit ohlajen, ga razrežeš na pol in namočiš z mlekom.
2. Najprej zmešaš 200g jogurta in 10g čokoladnega caseina in polovico vrečke želatine fix, z mešanico premažeš prvi biskvit. Nato dodaš drugo plast, ki je iz 200g jogurta, druge polovice vrečke želatine in 10g sirotkinih beljakovin. Na obe plasti jogurta nato dodaš drugi biskvit in vrh premažeš z nekoliko gostejšo mešanico, 100g jogurta in 20g caseina. Okrasiš z jagodami.
[wp_ad_camp_1]
Če se torto odločiš pripraviti, jo poslikaj in deli na družbenih medijih s tag oznako #pekoholik. Lahko mi jo tudi pošlješ, jo z veseljem objavim. 😉
Želim ti čim bolj prijeten zaključek vikenda!