sladice

Jabolčna pita brez sladkorja

22. 11. 2015 — by Natasa R0

main

sladice

Jabolčna pita brez sladkorja

22. 11. 2015 — by Natasa R0

Jabolčna pita, ki je brez sladkorja in vsebuje veliko vlaknin.

Krhko testo, sočna jabolka, omamen vonj po cimetu – jabolčna pita je jesenska sladica, ki nikoli ne razočara.

jabolčna pita

Kolikor vrst jabolk, toliko vrst jabolčnih pit poznamo. Meni osebno najljubša so jabolka Gala; aromatična, čvrsta, izredno sočna, ter prijetnega sladkega okusa. So popolna sestavina za sladke recepte, saj ne zahtevajo veliko dodatnega slajenja.

Včeraj sem se udeležila festivala njam, kjer sem imela priložnost predstaviti tudi svoj blog. Kljub temu, da se nisem uvrstila (kar je bilo z moje strani pričakovano, glede na to, da je moj blog komaj dobro zaživel), so bili odzivi na moje delo zelo pozitivni, in presenetilo me je, da je veliko udeležencev za Pekoholika že slišalo. Iskreno sem vesela, da sem lahko na festivalu aktivno sodelovala in rada bi pohvalila organizatorki Ivo Gruden in Matejo Delakorda, ki sta se zares potrudili in zadevo izpeljali nad pričakovanji! Poleg okušanja gurmanskih specialitet sem imela priložnost spoznati veliko somišljenikov in drugih food bloggerjev in že sedaj se veselim, da se bomo naslednje leto spet srečali. Ker sem cukerholik in mi sladkega nikoli ni dovolj, bi rada ta vikend končala s sladico, zato sem se odločila, da si danes privoščim jabolčno pito po moje.

Za osnovo recepta sem izbrala klasičen, že večkrat preizkušen recept,ki pa sem pa ga kot vedno predelala. Moja jabolčna pita vsebuje veliko vlaknin in nekoliko manj maščob in je zato odličen kompromis med okusnim in zdravim. Za piko na i sem jo postregla še kepico vanilijevega sladoleda. Namig: počakaj, da se sladoled malo stopi, ker je mešanica okusov božanska. Kako lahko dan, ki se takole začne ne bi bil popoln? Dovolj imaš še časa, da si na tole turobno nedeljsko popoldne jabolčno pito privoščiš tudi ti. Obljubljam ti, da jo bo do zvečer že zmanjkalo!

JABOLČNA PITA BREZ DODANEGA SLADKORJA

Sestavine za pekač premera 17cm:
– 140g polnozrnate moke
– 20g kokosove moke Cocomi
– 25g sladila Sugarsweet 1:2 ALI 50g sladkorja
– pol vrečke pecilnega praška
– 60g stopljenega masla (lahko tudi kokosovega)
– 50g beljakov
– 40g grškega jogurta
– 300g jabolk, narezanih na krhlje (glej spodnjo sliko), ki jih posladkaš s poljubno količino sladila (ali sladkorja) in cimeta

jabolcna pita

Postopek:
1. Obe moki preseješ in zmešaš s pecilnim praškom. Dodaš sladilo, nato pa še vse preostale sestavine (razen jabolk) in s zamesiš testo. Z rokami ga pregneteš in daš počivat v hladilnik za minimalno pol ure, lahko pa tudi dlje.
2. Ohlajeno testo razdeliš na pol. Spodnjo plast razvaljaš in namestiš v pomaščen pekač. Na prvo plast naložiš jabolka, nato pa iz preostanka testa narediš prekrižan vzorec (glej slike).
3. Jabolčna pita se peče 30-60 minut na 180 stopinjah. Čas peke je zelo odvisen od velikosti pekača. Če imaš tako kot jaz manjši pekač, ti bo peka vzela dobre pol ure, v nasprotnem primeru, pa lahko pita potrebuje tudi 50-60 minut.
4. Razrežeš in serviraš. Jabolčna pita je najboljša postrežena še topla, s kepico vanilijevega sladoleda.

jabolčna pita

Hranilne vrednosti za 1 kos od 6 (brez sladoleda):
– 197 kCal
– 9g M
– 27g OH
– 5g B

Želim ti prijeten zaključek vikenda in upam, da ga preživiš v toplem krogu svojih najdražjih. Jaz ga vsekakor bom. <3

Če preizkusiš moj recept, ga deli na socialnih omrežjih s tagom #pekoholik.