Snickers za malico? Zakaj pa ne. Jaz obožujem vse, kar je sladko. Snickers čokoladico bi lahko jedla za zajtrk, malico pa tudi sredi noči, zato, ker je pač Snickers in ker si lačen ful drugačen. Predstavljam ti fit snickers čokoladico. Čeprav se je bikini sezona že končala, mi ni ravno vseeno, kaj dam vase, kljub temu, da sem zagovornik fleksibilnega prehranjevanja po principu 80/20.
To v prevodu pomeni, da 80% svojega jedilnika zapolnim s polnovredno hrano, ki jo pripravim sama doma, 20% pa si prihranim za razne posebne priložnosti, ko grem ven s kolegi, na večerjo ali pa v kino. To je zame čas, ko se sprostim in si privoščim brez slabe vesti, kar mi paše. Tega načina se držim že kakšno leto in mi zelo ustreza, ker se zaradi zdrave prehrane in redne telesne aktivnosti dobro počutim ter imam veliko energije in pa, kar je najpomembneje, dosegam svoje cilje pri športu brez tega, da grenim življenje sebi in še vsem ljudem okoli mene, kot sem to počela včasih. Ker sem si snickersa zaželela za sladico med tednom, mi je bil izziv pripraviti verzijo brez sladkorja, ki si ga lahko privoščim kadarkoli. V svojih receptih se že nekaj časa trudim uporabljati stevio oz. eritriol, saj je edino sladilo, po katerem nimam “cravingov” po še. Menim, da tale fit snickers ni prav nič slabšega okusa in da se v čokoladici dejansko čuti vsako sestavino posebej, za razliko od originalne, kjer prevladuje samo okus po sladkem. Kar k receptu:
Fit Snickers čokoladica
Sestavine za osrednjo plast:
– 75g navadnih ovsenih kosmičev, zmletih v moko
– 10g mletih orehov
– 50g pasirane banane
– 1 merica (30g) katerih koli proteinov, uporabila sem okus vanilija
– 3 beljaki (100g)
Sestavine za preliv:
– 50g naravnega arašidovega masla
– 20g SugarSweet SunStevia – naravno brezkalorično sladilo
– 30ml mleka (navadno, ovseno,..)
– 10g navadnega medu, medu s sladilom ali sirupa brez sladkorja (jaz sem uporabila IMO sirup, ki je narejen na osnovi probiotičnih vlaknin)
– cca 30g arašidov (celih ali zdrobljenih na koščke)
– 90g temne čokolade (uporabila sem s 70% kakava, lahko pa uporabite tudi navadno mlečno)
Postopek:
1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
2. Zmešamo sestavine za osrednjo plast in jih vlijemo v pekač (jaz sem uporabila kar podolgovat pekač za kruh standardne velikosti, saj je tako končni izdelek najlažje razrezati na koščke in dobimo 10 podolgovatih ploščic), ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem in namastili.
3. Pecivo pečemo cca 10 minut, ohladimo pa ga tako, da ga vzamemo ven iz pekača in obrnemo “na glavo”.
4. Med hlajenjem v posodi zmešamo arašidovo maslo, stevio, mleko in med ali sirup.
5. Čokolado stopimo in jo polovico vlijemo v pekač, v katerem smo prej pekli osrednji del. Pekač nato postavimo za nekaj minut v hladilnik, da se čokolada strdi. Jaz sem jo dala kar v zamrzovalnik, ker sem bila neučakana in se je strdila precej hitro.
6. Ko je čokolada ohlajena, nanjo položimo ohlajeno pecivo, čezenj mešanico arašidovega masla iz prejšnjega koraka, posujemo z arašidi, nazadnje pa pokrijemo še s preostankom čokolade. Postavimo v hladilnik, da se še zgornja čokolada strdi. Ohlajeno razrežemo na 10 koščkov.
Hranilne vrednosti (1 kos od 10):
113 kCal
8g OH (od tega samo 1g sladkorja)
7g B
#PEKOHOLIK