Ker jih imam zelo rada in sem želela prihraniti nekaj denarja, sem sklenila, da bi bilo smiselno pripraviti kar domačo verzijo. 😀
Najprej bi se ti rada opravičila za krajšo odsotnost, mudila sem se namreč v francoskih Alpah, kamor smo se z družbo odpravili na smučanje. Obljubim, da se bom oddolžila z okusnimi recepti, tako kot vedno. 😉 Sicer pa je to eden mojih najljubših dopustov in ga imam skoraj rajši kot morje, ko večino časa zaradi vročine samo poležavam. Lahko rečem, da smo se res kvalitetno nasmučali, kljub nizkim temperaturam (do -18!) in noge prav prijetno bolijo. Ko vsaj jutri ne bi bil ponedeljek!
Od kje ideja za domače beljakovinske ploščice? Že pred odhodom na dopust sem si za na pot in za na smučišče priskrbela nekoliko večjo Quest čokoladic, ker sem si želela zagotoviti zdrav prigrizek na poti. Če na lakoto nisem pripravljena, se kar hitro zgodi, da posežem po tistem, kar najprej dobim pod roke, v mojem primeru kakšni bonboni, krekerji, čips ali pa pomfri – živila, ki se jim zaradi velike količine kalorij in nizke vsebnosti hranilnih snovi trudim izogibati, še posebej kadar sem na aktivnih počitnicah in res rabim kvaliteten vir energije. No, kakorkoli, želja, oz. nuja po izdelavi domače beljakovinske ploščice je zaradi visoke prodajne cene bila pri meni že od nekdaj aktualna, sem pa večinoma preveč lena, da bi si jih dejansko pripravila vnaprej in jih na koncu vedno kupim. Ja, tudi tokrat sem jih. Sem si pa obljubila, da prihodnjič temu ne bo tako.. no, zdaj sem javno napisala, upam, da se bom tega tudi držala :D.
Recept, ki ti ga predstavljam danes, je sila enostaven in brez težav si lahko vnaprej pripraviš večjo količino ploščic in jih kak teden hraniš v hladilniku. Mene že čakajo za v službo. Predlagam, da eksperimentiraš z okusi sirotkinih (whey) beljakovin in si na ta način lahko vsak teden pripraviš drugačno verzijo. Pa si poglejmo recept:
DOMAČE BELJAKOVINSKE PLOŠČICE
Sestavine (za 10 manjših kosov):
- 80g kokosove moke (jaz mojo kupujem tukaj)
- 2 merici (cca 60g) whey beljakovin v prahu (uporabila sem okus cookies & cream)
- 10g stopljenega kokosovega olja ali arašidovega masla
- 250ml mleka, za nekoliko bolj gosto stukturo pa lahko tudi kombiniraš 200ml vode/mleka + 50ml smetane
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- cca 20g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2 ali pa
- 40g čokoladnih koščkov (uporabila sem 50%)
Postopek:
1. Vse sestavine zmešaš v posodi in na koncu dodamo še čokoladne kapljice, oz. koščke temne čokolade. Po želji lahko čokolado zamenjaš tudi z belo. Za tekočino sem sama uporabila enkrat mleko, drugič pa smetano in oboje je izpadlo super. Masa mora dobiti tako teksturo, da jo z roko lahko oblikuješ. Če se ti zdi, da je pregosta, dodaj kokosovo moko, če pa je pregosta, dodaj tekočino. Recept bo vsakemu izpadel malo drugače, ker se kokosove moke med seboj zelo razlikujejo, zato je na tem mestu potrebno malo improvizacije. Maso nadevaš v pekač, ki ga predhodno obložiš s peki papirjem (jaz sem uporabila kar podolgovatega za kolače). Hladiš v hladilniku vsaj 3 ure, nato pa razrežeš in zaviješ vsako posebej v folijo ali peki papir in domače beljakovinske ploščice so pripravljene za zaužitje.
Nedeljskega večera še ni konec in če malo pohitiš, si jih lahko pripraviš še danes in jih imaš čez teden za malico! V ploščice lahko vmešaš tudi kakšne oreščke, ali pa katero drugo sestavino, ki ti je pri srcu. 😉
Pa še hranilne vrednosti, ploščice vsebujejo veliko vlaknin in zelo malo OH:
102 kCal
4g M
7g OH (+5g vlaknin)
7g B
Preizkusi različne kombinacije in poročaj o rezultatih! Vesela bom, če jih boš delil/a z oznako #pekoholik.
Želim ti lep preostanek vikenda!