zajtrki

Domača granola brez sladkorja

5. 2. 2017 — by Natasa R0

main

zajtrki

Domača granola brez sladkorja

5. 2. 2017 — by Natasa R0

Domači granola iz pečice, tudi v LCHF različici.

Si naveličan/a vsak dan enakih zajtrkov? Tule je domača granola, ki po okusu kadarkoli prekaša kupljeno, pripravljena pa je iz zdravju prijaznih sestavin. Zanjo potrebuješ le nekaj sestavin, dobro voljo in pol urice časa!

Moram priznati, da me je kar nekaj ljudi že vprašalo, če sploh nameravam še pisati blog. Ne, bloga ne bom nehala pisati, le včasih mi ob kopici obveznosti zmanjka časa, saj mi ena objava povprečno s pripravo vzame vsaj 5-6 ur, kar pa ni ravno malo. Kot si verjetno že opazil/a, sem človek tisočerih hobijev.. iskreno lahko povem, da me zanima res veliko stvari, kar zna biti včasih tudi naporno. 🙂 Letos sem se med drugim sem res zavzela za to, da svoj prosti čas preživim čim bolj aktivno, saj delovni teden tako kot večina ljudi preživim v pisarni. Kljub temu, da neskončno uživam v tem, kar počnem, pa sem mnenja, da se v današnjem času gibamo čiiiisto premalo. Zato sem se letos opogumila in si kupila zimsko opremo za v hribe, tako da se ob lepih dneh za vikend s fantm odpraviva malo potepat. Vse to seveda še ne pomeni, da se doma ne sladkava, brez tega pač pri nama žal ne gre, so pa, priznam, v zadnjem času prevladovale bolj na hitro pripravljene sladice.

 

Na sliki je domača granola.

Na sliki je domača granola.

Zajtrk je moj najljubši obrok dneva in bi si upala trditi, da se po zajtrku dan pozna. 🙂 Če dan začnem na prav način, mi gre vse kot po maslu. Tale domača granola sicer ni moja nova iznajdba, moj prvi recept na sega že v daljnje leto 2014 (je to res že 3 leta?!). Ta zajtrk je bil pri meni kar stalnica več mesecev, nato pa sem se ga naveličala in prešla na jajca. Kadar sem čez dan aktivna, zjutraj res potrebujem nekaj več ogljikovih hidratov, saj med celodnevnim planinarjenjem lahko porabiš na tisoče kalorij (no, če moja športna ura ne laže ;)) Poleg vsega sem si za zajtrk zaželela nekaj “novega” in tale domača granola je kot nalašč za preizkušanje novih okusov – na svoj račun bo prišel prav vsak, ki so mu pri srcu sladki zajtrki in ima malo domišljije.

Gremo kar k receptu. Domača granola je ena izmed bolj enostavnih jedi za pripravo. Brez heca. Osnova so navadni ovseni, pirini, rženi ali ajdovi kosmiči. Jaz sem uporabila že vse vrste in z vsemi se obnese odlično. Če želiš pripraviti LCHF različico, uporabi za osnovo oreščke. Kot lahko vidiš na sliki, sem pripravila tri različne kombinacije okusov in moram reči, da so bile prav vse tri božanske. Za sladilo sem uporabila Sukrinov fiber sirup, ki je sestavljen iz naravnih vlaknin, po okusu pa spominja javorjev sirup. Kupila sem ga na tule. Tale sirup je super tudi za LCHF verzijo granole. Če sirupa nimaš ali ne želiš uporabiti, ga brez težav lahko zamenjaš z medom.

DOMAČA GRANOLA BREZ SLADKORJA

Na sliki je domača granola.

SESTAVINE:

suha osnova:
– 150-200g navadnih kosmičev (ovseni, pirini, ajdovi…) za LCHF različico izpusti in uporabi večjo količino oreščkov
– 150-200g katerih koli oreščkov (uporabila sem mešanico iz Hoferja, kjer so zmešani brazilski, indijski, orehi, mandlji…) vse skupaj sem še v vrečki s kuhalnico pretlačila, da sem dobila velike koščke, na koncu sem dodala še mandlje v lističih (cca 50g)
– 50-100g suhega sadja, jaz sem uporabila nekaj posušenih banan, super pa pridejo tudi rozine, brusnice, sušeno jagodičevje (za LCHF verzijo)
– cimet (veliko NJEGA 😀 )
– 50-100g čokolade, uporabila sem Cavalierjevo temno čokolado za peko

“mokra” osnova:
– 60g ekstra deviškega kokosovega olja ali navadnega masla
– 60g fiber sirupa, ki ga lahko tudi nadomestiš z medom (v tem primeru bo seveda domača granola vsebovala nekaj sladkorja)
– par kapljic arome vanilije
– malo vode

dodatki:
– naravno arašidovo maslo
Cavalier čokoladni namaz brez sladkorja

POSTOPEK:
1. Vse suhe sestavine (razen čokolade) zmešaš v posodi. Če te ne moti, da se čokolada stopi, lahko mirne duše že na tem koraku dodaš tudi čokolado. Meni bolj ustreza, če jo dodam na koncu.
2. Na štedilniku pogreješ kokosovo olje, vanilijo in sirup, da so vse sestavine v tekoči obliki. Preliješ čez suhe sestavine, da se vse skupaj navlaži. Če je tekočine malo premalo (nekateri kosmiči tekočino hitreje vpijejo), dodaš še nekaj vode. Pomembno je le to, da so vse sestavine na koncu navlažene.
3. Pečico segreješ na 160-165 stopinj.
4. Na pekač položiš peki papir in granolo raztreseš po celotni površini. Pazimo, da so delci čim bolj narazen in da se ne prekrivajo. Pečeš 20-35 minut, odvisno od želene stopnje hrustljavosti. Med peko vsebino pekača 2-3x premešaš, da se z vseh strani enako zapeče. Domača granola je najboljša šele takrat, ko se ohladi, zato nikar ne pojej tople, saj ne bo tako hrustljava. Vem, da je težko, a poskusi počakati! 😀  Ko jo vzamem iz pečice, ji dodam še čokolado in pustim kako urico, da se popolnoma ohladi.

Odlično se prileže k mleku in jogurtu. Primerno tudi za zdravo grickanje pred TV-jem. Zraven, tako kot tudi povsod, odlično paše tudi Cavalier namaz ali pa arašidovo maslo.

To je vsa umetnost.. predlagam, da se kar lotiš dela in pripraviš svojo kombinacijo.
Kateri okus je pa tebi najljubši? Vesela bom, če se mi oglasiš in poročaš o tvoji mojstrovini, še bolj pa bom navdušena nad kako slikico.

Lep preostanek vikenda ti želim!

Na sliki je domača granola.

Na sliki je domača granola.

Na sliki je domača granola.

OM NOM NOM! 🙂na sliki je domača granola