sladice

Čokoladna salama z jegrom

27. 1. 2016 — by Natasa R0

main

sladice

Čokoladna salama z jegrom

27. 1. 2016 — by Natasa R0

Primerna tudi za vegetarijance ;)

Naj te ime ne zavede; čokoladna salama nikakor ne vsebuje mesa, ampak samo veliiiko čokolade.

Ideja za tole sladico je padla že pred nekaj meseci, ko sem jo prvič jedla pri kolegici. Najprej sploh nisem bila čisto prepričana, če si želim zadevo preizkusiti, saj sem to čudo prvič videla in res nisem bila prepričana, da mi bo okus sploh všeč. Po pravici povedano sem pričakovala, da bo sladko-slana. Na koncu se je izkazalo, da je čokoladna salama je bila vse prej kot to; presenetila me je močna čokoladno-rumova aroma in takoj sem se odločila, da jo naredim po spominu tudi sama doma, tokrat seveda s svojimi sestavinami.

čokoladna salama 7

Glede na to, da je bila tekstura podobna kot pri rumovih kroglicah oz. ježkih, sem za osnovo uporabila maslene piškote. Odločila sem se za malo bolj zdravo verzijo, in sicer piškote brez sladkorja Misura z jogurtom. Del piškotov sem nadomestila z mletimi lešniki in na ta način malo zmanjšala količino ogljikovih hidratov. Verjetno mi ni treba posebej omenjati, da je bila čokoladna salama, ki sem jo jedla pri kolegici, povaljana v sladkorju. Jaz sem namesto le-tega rajši uporabila kar nastrgan kokos in izpadlo je res dobro. Kljub temu, da sem veliko sestavin zamenjala z bolj zdravimi, je bila čokoladna salama izredno sladka in močnega okusa. Nihče mi ni verjel, da je v njej dejansko sploh ni sladkorja. Pa še ena zadeva se je zgodila. Tik preden sem sestavine zmešala skupaj sem ugotovila, da doma nimam ruma. Ker sem bila preveč lena, da bi se odpravila v najbližjo trgovino (do katere imam mimogrede 5 minut peš), sem se odločila, da uporabim kar zeliščni liker jegrmajster 😉 Zanimivo, ampak aroma je bila ravno prav posebno drzna. 😀

Pa si poglejmo recept:

ČOKOLADNA SALAMA

Sestavine: 
– 160g maslenih piškotov brez sladkorja
– 50g mletih lešnikov ali katerih koli drugih oreščkov
– 20g nesladkanega kakava
– 40g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweeet 1:2
– 50g beljakovin v prahu (sirotkinih ali rastlinskih) poljubnega okusa (lahko tudi nadomestiš z mletimi oreščki)

– 40g zdrobljenih (ne mletih) arašidov, ali katerih koli drugih oreščkov
– pest jabolčnih krhljev, narezanih na koščke

– 200g kremnega sira (Philadelphia in podobno) z manj maščobami
– 20g kokosovega olja
– 50g temne čokolade (uporabila sem čokolado Cavalier s stevio)
– 50ml mleka
– 3-4 žlice zeliščnega likerja – jegra (lahko tudi rum)

Postopek:
1. Piškote zmelješ v blenderju in jim primešaš lešnike, kakav, sladilo in beljakovine v prahu.
2. V mikrovalovki ali na štedilniku stopiš skupaj čokolado in kokosovo olje in jima primešaš mleko. Malo ohladiš, noter vmešaš še kremni sir, zeliščni liker in dodaš suhi mešanici. Dodaš še arašide in na koščke narezane jabolčne krhlje, ki služijo temu namenu, da izgledajo kot beli koščki maščobe v suhi salami ;).
3. Gmoto, ki nastane, oblikuješ z rokami in zrolaš v obliko salame. Povaljaš v kokosu in zaviješ v aluminijevo folijo. Če je masa nekoliko mehka naj te ne skrbi – salama se bo v hladilniku po parih urah strdila.
4. Hladiš v hladilniku vsaj 3 ure, da postane čvrsta.
5. Razrežeš in serviraš. Probaš ne pojesti cele naenkrat 😀 meni je bilo po 3 kosih že kar konkretno slabo, sem bila malo požrešna 😀
6. Pofotkaš in objaviš na facebooku ali instagramu z oznako #pekoholik 😉

čokoladna salama 9

 

Pa še okvirna hranilna vrednost za 1 košček (jaz sem jih dobila cca 20):
110 kCal
6g M
11g OH
6g B

Naj ti tekne!

 

čokoladna salama