sladice

Brownieji z arašidovim maslom in mandlji

23. 3. 2016 — by Natasa R0

main

sladice

Brownieji z arašidovim maslom in mandlji

23. 3. 2016 — by Natasa R0

Beljakovinsko bogati brownieji. Brez bele moke in dodanega sladkorja.

Ne glede na to, koliko pojem za kosilo, vedno imam prostor za sladico. Za sladico, ki vključuje arašidovo maslo, seveda. Pa četudi se potem valjam po tleh. Se najdeš v opisu? Zate imam rešitev. Lahki, nizkokalorični brownieji, s katerimi lahko brez skrbi (in brez občutka krivde) zakorakaš v velikonočno vzdušje.

Tisti, ki me poznate, vam je tole verjetno precej dobro poznano, za tiste, ki me ne pa… spodnji citat me odlično opiše 😉 ja… that’s me.

the meal is not over when i'm full

 

Moja obsedenost z arašidovim maslom se je začela že daljnega leta 2012, ko sem prvič obiskala Kalifornijo in si privoščila na kruhu en “peanut butter & jelly”. Čudna kombinacija, priznam, ampak mene je čisto zasvojilo. Da ne govorim o različnih okusih arašidovega masla, ki jih v ZDA dobiš – od čokoladnih in karamelnih do takih, ki imajo okus po torti ali cimetovih rolicah. Mmmmm. Kolikokrat me je bolel trebuh, ker sem jih pojedla preveč 😉 Od takrat naprej imam kozarec arašidovega masla vedno doma, se pa v zadnjih letih trudim izogibati takim, ki vsebujejo veliko sladkorja. Še najrajši imam kar naravnega, saj res obožujem močan okus po arašidih.

Na sliki so brownieji brez sladkorja.

 

Si že kdaj poskusil/a pripraviti beljakovinske brownieje brez moke? Jaz priznam, da sem, pa so bili: a) suhi, b) zanič, c) zelo težki, polni maščob, d) vse troje. Slabost peke s sirotkinimi beljakovinami (whey) je ta, da če ne uporabiš prave kombinacije sestavin, sladica postane suha kot papir. Brownieji mi prej še nikoli niso uspeli tako kot danes, zato moram recept nujno deliti s teboj! Do sedaj mi je vedno manjkala tista skrivnostna sestavina, ki brownieje naredi tako sočne, te zanima, katera? Naj ti namignem, da je stročnica.

Čičerika. <3

Poglej si, kako sočni so.

Brownieji z arašidovim maslom in mandlji 2

 

Ne, ne hecam se, prav čičerika je tista, ki poskrbi, da ostanejo sočni. Božanski so in komaj se zadržujem, da ne bi kar vseh pojedla.

Brownieji brez sladkorja in moke

Sestavine (pekač cca 20x25cm) za 12 kosov:
– 140g čičerike iz konzerve
– 140g banane
– 200g beljakov (od približno 7 jajc)
– 60g nesladkane jabolčne čežane
– 50g naravnega arašidovega masla brez sladkorja
– 80g grškega jogurta brez maščob
– 50g beljakovin
– 10g naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2
– 5g pecilnega praška
– 20g mandljev v lističih
– 20g nesladkanega kakava
– 30g grškega jogurta
– 1-2 žlici naravnega brezkaloričnega sladila Sugarsweet 1:2

Postopek:

  1. Pečico segreješ na 175 stopinj.
  2. V blenderju zmelješ čičeriko, skupaj z banano, beljaki, arašidovim maslom, grškim jogurtom in jabolčno čežano. Primešaš sirotkine beljakovine, po možnosti čokoladnega okusa (whey), Sugarsweet in pecilni prašek. Polovico mešanice vliješ v pekač, obložen s peki papirjem, drugi polovici pa primešaš kakav, grški jogurt in Sugarsweet. Na koncu dodaš še mandlje v lističih in mešanico preliješ čez prvo plast.
  3. Postavišv ogreto pečico in pečeš približno 30 minut.
  4. Ohladiš in postrežeš, oz. okrasiš. Jaz sem si kar dala duška. Moji brownieji so okrašeni s prelivom iz arašidovega masla, ki sem ga zmešala z navadnim in ju skupaj segrela na majhnem ognju, da sta se zmehčala. Čez preliv sem posula mandlje v lističih in čokoladne kapljice ter okrasila še s čokolado Cavalier.

Za konec ti podajam še hranilno vrednost (za 1 brownie brez dodatkov). Brez skrbi, tudi če si na low carb dieti, si lahko privoščiš kak košček.

92kCal
3g M
8g OH
8g B

Brownieji so (tako kot vse moje sladice) ena izmed bolj enostavnih sladic za pripravo, a redko uspejo tako dobro. Komaj čakam, da jih tudi ti preizkusiš! Če se recepta lotiš, bom zelo vesela kakšne slike na družabnih omrežjih, samo ne pozabi na tag #pekoholik.

Želim ti prijeten konec delovnega tedna in veliko lepih trenutkov s tvojimi najbližjimi. Naj se maraton potice, jajc in šunke začne! 😀

Na sliki so brownieji brez sladkorja.

Na sliki so brownieji brez sladkorja.

Brownieji z arašidovim maslom in mandlji 9

Na sliki so brownieji brez sladkorja.

Na sliki so brownieji brez sladkorja.